Nazım Hikmet'in annesi ressam Ayşe Celile'nin 2 tablosu satışa çıkarıldı

Nazım Hikmet'in annesi ressam Ayşe Celile'nin 2 tablosu satışa çıkarıldı

47. Online Çağdaş ve Klasik Sanat Müzayedesi'nde satılacak 70 yıllık Su Taşıyan Çocuk ve Köyle Kadınlar Aşında isimli iki tablo Türkiye'nin ilk kadın ressamlarından Ayşe Celile Hikmet’in nadir rastlanan 1950’li yılların sosyal ve kültürel hayatını içeren eserden.

Onlinemuzayede.com'un 47. Online Çağdaş ve Klasik Sanat Müzayedesi’nde Türk resim sanatının ilk kadın ressamlarından Ayşe Celile Hikmet’in nadir rastlanan iki büyük tuvali yer alıyor. Müzayedede Celile Hikmet’in eserleri dışında Fikret Mualla, Mübin Orhon, Burhan Doğançay, Nuri İyem, Devrim Erbil, Selim Turan, Yiğit Yazıcı gibi Türk Çağdaş ve Klasik Sanatınına mensup sanatçılarının 118 ayrı eser bulunuyor.

Celile Hikmet’in nadir rastlanan 70 yıllık büyük boy tuval eserleri 

47. Online Çağdaş ve Klasik Sanat Müzayedesi’nin en dikkat çeken eserleri arasında yer alan Ayşe Celile Hikmet’in iki tuvali, tam 70 yıllık. Osmanlı’nın son döneminin ve Cumhuriyet'in en önemli ilk kadın ressamlarından olan Hikmet’in, 1952 yılında resmettiği “Su Taşıyan Çocuk” ve “Köyle Kadınlar Aşında” adlı eserleri büyük boy tuval üzeri yağlı boya kullanılarak resmedilmiş.

Resim çalışmalarında kuşağının diğer kadın ressamları gibi portreler üzerine yoğunlaşan Hikmet’in en güzel portreleri ailesi ile olanlar. Ancak Celile Hanım’ın bu eserleri müzelerde sergilenmekte ya da aile koleksiyonunda yer almaktadır. Onlinemuzayede.com’da satışa sunulan eserleri ise hem sosyal konu içermesi hem de büyük boy tuval olmaları açısından sanatçının çok nadir çıkan yapıtları arasında yer alıyor. Aynı zamanda ünlü şair Nazım Hikmet’in annesi olarak da bilinen Celile Hikmet imzalı bu nadide tablolar, 9 Ekim saat 20:30’a kadar açık artırmada olacak.

Ayşe Celile Hikmet kimdir?

1883 yılı sonlarında İstanbul’da doğan Celile Hanım’ın babası dilci ve eğitimci Hasan Enver Paşa; annesi ise Alman kökenli Osmanlı generali Mehmet Ali Paşa’nın kızı olan Leyla Hanım’dır. Gençlik çağlarını Paris’te geçirmiş ve birkaç yabancı dile aşina olan babası Enver Paşa tarafından eğitilmiş ve yabancı mürebbiyeler tarafından büyütülmüştür. Enver Paşa’nın, bir zamanlar Sultan Abdülhamit’in yaveri olması nedeniyle son Saray Ressamlarından Zonaro ile yakın dostluğu vardı ve bu vesile ile Celile Hanım padişahın ressamından özel ders alma fırsatı bulmuştur. Türk Resminin en önemli ilk kadın ressamlarından olan Celile Hanım daha çok nü ve portre çalışmış, pastel renklerin hâkim olduğu resimler yapmıştır. 1900 yılında Şair Nazım Paşa’nın oğlu Hikmet Bey ile evlenen Celile Hanım artık resimlerinin altına Celile Hikmet olarak imza atmaya başlamıştır. Peçe takmayan, resim yapan, sosyal yaşamın içinde yer alan ve özgür ruhlu bir kadın olan Celile Hikmet’in, ileride Türk şiirinin önemli isimlerinden biri olacak, ilk çocuğu Nazım 1901’de dünyaya gelmiştir. Hikmet Bey ile evlilikleri 17 sene sürmüş ve 3 çocukları olmuştur. Eşi Hikmet Bey ile ayrılmak üzereyken tanıştığı ünlü şair Yahya Kemal ile büyük bir aşk yaşamış; ancak bu ilişki istediği gibi evlilikle sonuçlanmamıştır. Yahya Kemal, Celile Hanım ile yaşadığı aşka birçok şiirinde yer vermiş ancak Celile Hanım Yahya Kemal ile ayrılıklarının üzüntüsü doğrultusunda İstanbul’dan ayrılıp Paris’e gitmiş ve orada resimle ilgilenmiştir. Uzun seneler Paris ve Roma’da resim çalışmalarına devam eden Celile Hanım, hamamları ve çingeneleri konu alan resimler üretmiştir. İstanbul’a döndükten sonra karma sergilere katılan ve kişisel sergiler açan Celile Hanım, dönemin en aktif ressamları arasında yer almıştır. Oğlu Nazım Hikmeti yargılanması ve 28 sene ceza alması üzerine 1950’de hapishanede açlık grevi ilan edince, Celile Hanım Galata Köprüsü’nde imza toplamaya başlamıştır.  Son yıllarında gözlerini kaybeden sanatçı, 1956’da Ankara’da yaşamını yitirmiştir. 


Benzer Haberler & Reklamlar