Myrina

Myrina

1. Myrina: Anadolu’nun batısında, İzmir’in Aliağa ilçesinin kuzeyinde, Çandarlı Körfezi’nin kıyısındakurulmuş antik  kent.

Aiolis’in ünlü On İki kentinden biridir.

Antik çağ yazarları, kentin adını Amazon kraliçesi Myrina’dan aldığını söylediklerine göre  kentin tarihinin en azmdan MÖ 1200 öncesi döneme uzandığı kanısında idiler.

Kent adının Luviceden gelmesi bunu doğrular. MÖ 1000 yıllarında Kuzey Yunanistan’dan gelen ve Aiol lehçesi konuşan Yunanlılar tarafından kurulmuştur.

Attika-Delos Deniz Birliğine Kyme’den sonra en yüksek vergiyi (1 talent) veren Aiolis kenti idi.

Persler, İskender, Pergamon Krallığı egemenliğinde bulundu. MS 17 yılındaki büyük depremde gördüğü zararı imparator Tiberius’un yardımlarıyla kapattı, bu yüzden de bir süreliğine Sebastopolis adıyla anıldı. MS 106 yılında büyük bir deprem daha geçirerek önemini büyük çapta yitirdi.
 

2. Myrina:  Amazon kraliçesi.

İlyada'da Troya şehrinin topografyası üstüne çok az bilgi verilir. Verilenlerden biri Amazonlar kraliçesi Myrina ile ilgilidir:

Şehrin önünde sarp bir tepe var,

çıkılır ovanın dört bir yanından tepeye,

Batieia adını takmıştır ona halk,

ölümsüzlerse yüksek atlayan Myrrhine'nin mezarı der.

Bu bilgi açık seçik değildir, bu Batieia bir tanrıça mı ki ölümsüzler ona başka bir ad veriyorlar? Bir kaynağa göre Myrina ya da Batieia Troas bölgesinin eski kralı Teuker'in kızıdır. Teuker onu ülkesine konuk gelen Dardanos'a verir, böylece Myrina Troya kral soyunun dişi atası olur. Myrina üstüne anlatılan öbür efsaneler şunlardır: Amazonlar kraliçesi Myrina Okeanos kıyılarında bulunan Atlantis ülkesine saldırmış ve yaya üç bin, atlı yirmi bin savaşçı kadının basında Atlantis ülkesinin başkentini almış. Erkeklerin hepsini kılıçtan geçirmiş, kadınları da köle etmiş. Öbür Atlantlar teslim olmuşlar, Myrina da cömert davranarak onlara bir kent kurmuş, bu kente Myrina adı verilmiş. Sonra da onlarla birlikte Gorgolara karşı savaş açmış. Gorgoları yenerek birçoğunu esir almış, ama gece esirler bekçilerine saldırıp büyük sayıda Amazon öldürmüşler. Amazonlar bunların hakkından gelip, ölen arkadaşlarına büyük mezarlar yapmışlar. Gorgolar da sonradan Perseus ve Herakles'in elleri altında yenilmişler (Gorgo, Perseus). Efsaneye göre Myrina bu savaşlarla kalmamış. Libya ve Mısır'a geçmiş, oraları da ele geçirdikten sonra Arabistan ve Suriye yoluyla Anadolu'ya gelmiş ve Kilikyalılara boyun eğdirmiş. Toros dağlarını da aştıktan sonra Phrygia'dan geçerek Kaikos (Bakırçayı) kıyılarına gelmiş ve orada (yani Bergama ovasında) yerleşmiş. Myrina'yı öldüren kral Mopsos'muş. Efsane niteliğini taşımayan bu olaylar tarihsel bazı olaylara göre kurulmuş olsa gerek.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar