Müslüman köylüler, köylerindeki kilise için tarihi eser statüsü istiyor

Müslüman köylüler, köylerindeki kilise için tarihi eser statüsü istiyor

Sason'daki Müslüman köylüler, yıllardır bakımını yaptıkları kilisenin yıkılmaması için tarihi eser statüsüne alınmasını istiyor

Batman'ın Sason ilçesinde Müslüman köylüler, yıllardır bakımını yaptıkları kilisenin yıkılmaması için tarihi eser statüsüne alınmasını istedi.

Sason ilçesinin Gürgenli köyüne bağlı Topluca Mezrası sakinleri, mezralarında bulunan yüzlerce yıllık kilisenin yıkılmaması için yıllardır bakım yapıyor.

Mezra sakinlerinden Mahmut Çelik, Ermeniler'in eski yerleşim yerlerinden biri olan Topluca (Mıtteng) Mezrası'nda bulunan kilisenin yıkılmaması için yıllardır kendi imkanlarıyla bakım ve onarım yaptıklarını belirtti.

Büyüklerinin, yaklaşık 100 yıldır bakımını yaptığı kilisenin bakımını 20 yıldır kendisinin yaptığını dile getiren Çelik, yüzlerce yıl önce yapılan ve Hıristiyan Ermeniler'in ibadet yeri olarak kullandıkları kilisenin restore edilip, tarihi eser olarak tescil edilmesini istedi.

Tarihi kiliseyi yıllarca ambar olarak kullandıklarını ifade eden Çelik, "Hayvanlar için yemlerimizi, arpamızı, buğdaylarımızı koyduk. Genelde fuzuli eşyalarımızı koymak için ambar olarak kullandık. Artık onarılıp, bakımının yapılmasını istiyoruz" dedi.

Mezra sakinlerinden Yasin Çelik ise, köylülerin sahip çıkmasıyla kilisenin yıkılmadan bugünlere geldiğini, onarım için köy olarak her türlü insangücü desteğini de vermeye hazır olduklarını belirtti.

"Daha önce büyüklerimiz, bu kiliseye sahip çıktı. Şimdi de yıkılmasın diye biz bakıyoruz" diyen Çelik, şöyle konuştu:

"Onarımı için herhangi bir destek verilmediğinden dolayı artık şu an her tarafı yıkılmakla karşı karşıyadır. Biz, onarım yapılmasını köy olarak destekliyoruz. Yıkılmasın, tamir edilsin. Tarihi eser olarak korunmasını destekliyoruz ve devletin bunu onarmasını istiyoruz."

Çelik, mezrada bulunan kiliseye yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçilerin geldiğini ve burada mum yakıp dua tiklerini kaydetti.

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı da, Sason ilçesindeki bazı mezraları eskiden Ermeni yerleşim yerleri olduğu için eski kilise ve manastırlara rastlamanın mümkün olduğunu söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aslanlı, "Daha öncede de İlçemizde bulunan Mereto dağının zirvesinde bulunan Meryem Ana kilisesi tescil edildi. Kilis mezrasına yakın dağda bulunan Komk Manastırı tescil edildi, şu anda İl Özel İdaresi İşbirliğiyle Kiliseye yol açılacak. Topluca Mezrası'ndaki kilise ile ilgili köye ekip gönderip tescil işlemlerini hemen başlatacağız" diye konuştu.

Sason, Bitlis, Batman, Muş, Van, İstanbul ve Diğer Tüm İller, İlçeleri, Köyleri Ermenilerin Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Aziz Dağcı da,şunları kaydetti:

"Kilise ve yanındaki mezarlığın tescili için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 6. ve 7. Maddesine göre dernek olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat ettik. Bakanlığın Kilise ve çevresini sit alanı ilan ederek tescil ettirmesini ve akabinde de kiliseye onarım yapılıp korunmaya alınmasını bekliyoruz." 

Metin Özmen (A.A.)

 


Benzer Haberler & Reklamlar