Murat Dağı'ndaki 212 bin ağacı kurtarmak için bir dilekçe de sen ver çağrısı

Murat Dağı'ndaki 212 bin ağacı kurtarmak için bir dilekçe de sen ver çağrısı

Halkı tepkisi ve açılan davalar sonucunda madencilik faaliyetleri daha önce engellenen Murat Dağı'nda maden şirketi ile halk bir kez daha karşı karşıya. Yörenin önemli doğal su kaynağı olan ve suları ile çevresindeki gölleri besleyen Murat Dağı'nda binlerce ağaç kesilmesinin kuraklığa davetiye olduğunu belirten Murat Dağı Yok Olmasın Platformu bugün saat 16.00'da Uşak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü binası önünde dilekçe verme eylemi yapacağını açıkladı.

Kütahya ve Uşak ilinin doğal sınırını oluşturan, güneyindeki Banaz Çayı ile Büyük Menderes nehrine; kuzeybatısındaki Murat Çayı ile Gediz Nehri ile Ege havzasının Kuzeydoğusundaki Kokar Çayı ile Sakarya nehri ile Karadeniz havzasının önemli su kaynaklarından olan Doğusundaki Akar  Çayı ile Eber Gölü'ne su gönderen Murat Dağı'nda maden arama ısrarı sürüyor

Anadolu Export Maden A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın madeni projesi yöre halkının direnişi ve açtığı davalar sonucunda engellenmişti. Şirket beş yıl aradan sonra “altın gümüş madeni kapasite artırımı, pasa döküm ve kırma eleme tesisi” kurmak için başvuruda bulunmuş ve bu amaçla hazırlanan ÇED dosyasını 8 Kasım 2022'de İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na sunmuştu. 

Şirketin talebinin kabülü üzerine yeniden başlatılmak istenen madencilik faaliyetlerinin kuraklığa davetiye olduğu belirten Murat Dağı Yok Olmasın Platformu bugün saat 16.00'da Uşak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü binası önünde dilekçe verme eylemi yapacağını açıkladı.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu'nun açıklaması şöyle: 

Murat Dağı yardım istiyor!

"2020 yılında Danıştay kararıyla "açılmadan kapattırdığımız" #altınmadeni için yeniden başvurdu şirket!
Bakanlık, dosyasını kabul etti!000000
ÇED dosyasında, daha ilk yıldan 212 bin ağaç keseceğini ilan etti şirket, Gediz nehri ile Porsuk çayının doğduğu, Sakarya ve Menderes nehirlerinin beslendiği bölgede, 5 yıl boyunca her gün 7ton dinamit patlatacak!
Bu, başta Küçükler Göleti ile Çokrağan Suyu olmak üzere, su yataklarının yok olması demek! Susuzluk kuraklıktan kırılmak demek!
Bu nedenle tüm yaşam savunucusu dostlarımızı, 28 Ağustos pazartesi saat 14:00'te Yeni Belediye yanındaki Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önüne, itiraz dilekçelerimizi vermek üzere bekliyoruz!"


Benzer Haberler & Reklamlar