Mısır'da II. Ramses dönemine ait kalıntılar bulundu

Mısır'da II. Ramses dönemine ait kalıntılar bulundu

Mısır’ın eski başkenti Pi-Ramesses'te saray veya tapınak kalıntısı olduğu düşünülen bir bina parçası ve bir harç çukuru içinde çocuklara ait ayak izleri bulundu.

Mısır’da Qantir kentinde bir yapı kompleksi kalıntısı ve çocuklara ait ayak izleri bulundu.

Qantir kenti Firavun II. Ramses döneminde Mısır’ın başkenti Pi-Ramesses'in sınırları üzerine kurulmuş ve hızlı kentleşme sonucu tarm alanları azalan bir yerleşim merkezi. Çoğunluğunu tarım arazilerinin altında bulunan arkeolojik alanlar bu yüzden risk altında.

Azalan tarım alanlardaki kurtarma kazılarından birinde görev alan Almanya’nın Hildesheim kentindeki Roemer-Pelizaeus Müzesi kazı ekibi, anıtsal bir yağı kompleksine ait bölümler ve çocuklara ait ayak izleri olan harç çukuru buldu. Keşfedilen antik kalınrtıların, gelecekte yapılacak kazılar için umut verici olduğu belirtildi.

Pi-Ramesses antik kentinde bulunan ve anıtsal kompleks olduğu düşünülen bina kalıntısı.

Mısır Antik Eserler Bakanı Mahmoud Afifİ'nin Ahram.org sitesine yaptığı açıklamasına göre; saray veya tapınak olması muhtemel anıtsal komplekse ait bina kalıntısı, 200 ile 160 metre boyutlarında.

Kazı ekibi ayrıca, üzerinde çocuklara ait ayak izlerinin olduğu 2.5 metre çapında ve 8 metre derinliğinde harç çukuru ortaya çıkardı.

Çocuk Ayak İzlerinin Bulunduğu Harç Çukuru

Çocuklara ait ayak izlerinin bulunduğu çukur, boya ile süslenmiş sıvalı duvar parçaları ile doldurulmuştu.  Ancak parçaların biraraya getirilmesiyle şu ana kadar tespit edilebilen motif bulunmuyor. Ancak kazı ekibi bu konuda umutsuz değil ve renkli duvar resimleri kalıntılarıyla uğraşmayı sürdürüyor.

Roemer-Pelizaeus Müzesi Kazı Ekibinin başkanı Henning Franzmeier, arkeolojik potansiyeliyle dikkat çeken alanın, hızla büyüyen ve kentleşen Qantir köyüne yakınlığına ve kaybolma riski taşıdığına dikkat çekerek; Toprak yüzeyinin sadece birkaç santimetre altında olan antik kent yağı kalıntılarının tamamının firavunlar dönemine ait fakat birkaç ayrı yapım evresine sahip olduğunu söyledi.

Kazı Alanında Yapılan Manyetik Ölçümlerin Sonucu

Kazının ilerleyen aşamalarında bulunabilecek parçalarında motiflerin canlandırımına katkı sağlayabileceği umuluyor.

Kaynak: Nevine El-Aref - Ahram Online


Benzer Haberler & Reklamlar