Mısır'da gizemlerle dolu 35 mumyalı yeni mezar odası keşfedildi

Mısır'da gizemlerle dolu 35 mumyalı yeni mezar odası keşfedildi

Mısır’daki Bir Mezarda 35 Mumya keşfeden arkeologlar, Tjt adındaki bir Mısırlıya ait antik mezarıın içinde, ikisi birbirinin üzerine yerleştirilmiş garip iki mumya vardı. Üst üste yatan mumyaların bir anne ile çocuğuna ait olabileceği tahmin ediliyor.

Mısır Eski Eserler Bakanlığı’nın 24 Nisan’da yaptığı açıklamaya göre; Mısır’ın Asvan (Aswan / Asuan) kenti West Bank bölgesinde, Nil Nehri kenarında, içinde M.Ö. 6 yy ile M.S. 4. yüzyıla ait 35 mumya bulunan bir antik mezar keşfedildi.  Mezar, keşfedilmeden önce daha antik dönemde definecilerce yağmalandığı tespit edildi.

İslamiyet'in Şia mezhebinin en güçlü kollarından İsmailiye fırkasına mensup Müslümanlarının ünlü imamlarından Ağa Han Türbesi yakınlarında bulunan antik mezar,  Mısır Eski Eserler Bakanlığı ile Milano Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarda keşfedildi.

Arkeoloj kazısı sırasında önce dört mumyanın olduğu küçük bir oda keşfeden arkeologlar daha sonra başka bir odada 31 mumya daha olduğunu fark ettiler.

Mumyaların büyük kısmının Mısır'ın Greko Roman devrine ait olduğuna dikkat çeken yetkililer, hâlâ büyük bilinmezlikler içeren dönemin aydınlatılması açısından kalıntılara özel önem atfettiklerini söylediler.

Tjt Adında Gizemli Adamın Eski Mezarı

Mezarın içinde bulunan tahta tabutun üzerine kazınmış hiyeroglif metne göre, mezar Tjt adında gizemli bir adama ait. Tjt'den bahseden metin, Nil Nehri'nin tanrısı Hapi de dahil olmak üzere eski Mısır tanrılarına atıfta bulunuyor.

Adı dışında, kim olduğu ve ne iş yaptığına dair henüz bilgi bulunamayan Tjt, her ne kadar mezarın sahibi görünse de mezar arkadaşları bir hayli fazla. Bazıları küçük çocuklar ve kadınlara ait olmak üzere 34 mumya daha onunla aynı mezarda yer alıyor.

Küçük çocuklara ait mumyalar, odanın bir tarafındaki oyuğa yerleştirilmişti.

Mezarda sıradışı iki mumya dikkat çekiyor. Üst üste yatırılmış iki mumya, arkeologlara göre bir anne ve çocuğuna ait olabilir.

Palmiye odunundan ve ketenden yapılmış bir sedye de mumyalarla birlikte bulundu. Sedyeyi, eski Mısırlıların muhtemelen cesetleri mezara getirmek için kullandıkları düşünülüyor.

Öte yandan mezarın her tarafına dağılmış çeşitli antik eserler bulundu. Mezar hediyelerinden bazıları, mumyaların yanına bırakılmış yemek sunularına ait. Bunlar arasında içinde hala yiyecek kalıntıları bulunan kaplar var.

Bulunan eserler arasında  iki kulplu minik boyunlu vazolar ve amforalar ile süslenmiş kavanozlar da vardı. Bir kısmı katran içeren vazoların mumyalama işleminde kullanıldığı sanılıyor. Çünkü hemen yanlarında boyanmamış kartonları korumak için bitüm (asfalt) kapları ile birlike keten, papirüs ve alçı bulundu.

Arkeologlar mezarda ayrıca altınla boyanmış cenaze maskelerinin parçaları ve  küçük bir ba-kuşu heykeli buldular. Bir insanın ruhunu temsil eden insan kafalı Ba kuşu, antik Mısır mezarlarında sık bulunan sembollerden.

Mezarda ortaya çıkartılan diğer eserler arasında, süslü maskeler, heykeller ve papirüsten yapılmış mumya örtüsü de bulunuyor.

Mısırbilimci Patrizia Piacenti, Asvan tarihine eksikliği hiidedilen önemli bir keşif yapıldığını savunarak,  “İkinci ve üçüncü binyıllara tarihlenen mezar ve nekropoller vardı ama  Firavunlar döneminden sonra yaşayan insanların mezarları fazla bilinmiyor. Mısır’ın güney sınırındaki aynı zamanda çok önemli ticaret şehriydi.”

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar