Mezarlık duvarına devşirme malzeme olan tarihi kitabeler söküldü

Mezarlık duvarına devşirme malzeme olan tarihi kitabeler söküldü

İzmit'in Bağçeşme mezarlığında duvar yenileme çalışması yapılırken, duvar taşı olarak kullanılarak tarihi kitabeler, Koruma Kurulu’nun onayıyla sökülerek müze müdürlüğüne teslim edildi.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinin en büyük mezarlığı Bağçeşme Mezarlığı’nın duvarlarında yenileme çalışması yapılıyor. Çalışmalar kapsamında mezarlık isnat duvarları yeni dolgu malzemeleriyle kaplanıyor.

İzmit’i, Bağçeşme Mezarlığı’nı iyi bilenler bölgede yer alan tarihi kitabelerin durumunu merak ediyordu. Çok uzun yıllar önce, Bağçeşme Mezarlığı’nın ilk oluşturulduğu yıllarda bölgede yer alan tarihi eser niteliğindeki kitabeler mezarlık duvarına yerleştirilmişti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yapılan çalışmalar kapsamında kitabeleri görmezden gelmedi. Belediye ekipleri söz konusu kitabelerle ilgili Koruma Kurulu’na başvurdu. Koruma Kurulu kitabelerin sökülmesini ve müze müdürlüğüne teslim edilmesini istedi.

Yerinde, ışıklandırılarak, camekan içerisinde muhafaza edilse kent estetiği açısından daha olumlu olacağı düşünülen eserler Koruma Kurulu’nun görüşü sonrasında yerinden söküldü ve bölgeden götürüldü. Bölgedeki kitabelerde biri Yunanca yazılar bulunan bir taş.

İzmitli tarihçi Muhittin Bakan’ın tercümesine göre lahitte para cezasıyla ilgili ifadeler var. Bakan’a göre bu lahit kasıtlı kırılmış, ceza 5.000 denarius olarak yazılmış. Eski Türkçe yazılar bulunan kitabede ise yine Bakan’ın tercümesine göre, “Hüve el-baki / Merhum Haci Nazım(…) mahdumu Asım efendi (…)” yazıyordu.

Upur Enç - Kocaeli Barış Gazetesi

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar