Metazoa: Organlı hayvanlar alemi

Metazoa nedir? Metazoa ne demektir? Metazoon nedir? Metazoan nedir?

Metazoa (Çok hücreliler); Hayvanlar aleminde çok hücreli hayvanlan kapsayan terimdir.Protozoanlar ve süngerler dışında bütün hay vanları içine alan Metazoa alemine ait canlıların hepsi çok hücreli ve farklılaşmış dokuya sahiptir.

Metazoa canlıları; çok sayıda ve birbirinden değişik biçim ve büyüklükte hücreden oluşmuş canlıları kapsayan hayvanlardır.

Bir milyonu aşkın türün ve en az 21 filumun yer aldığı Metazoa canlılarının vücudu, “ohumlu tabakalar olarak adlandırılan endoderm, ektoderm ve mezoderm denilen üç hücre tabakasından  farklılaşarak oluşur.  Ergin hayvanların tüm organları ve dokuları bu üç tabakadan hücre bölünmesi, hücre göçü ve kıvrılma sonucu oluşur. Ektodermden vücudun en dış katmanları (deri) ve sinir sistemi, endodermden epitel hücreler, sindirim sisteminin iç yüzeyi, pankreas, karaciğer gibi organlar ve çeşitli salgı bezleri, mezodermden bu iki tabakanın arasında kalan tüm bölümler, kaslar, kemikler, bağ dokuları, üreme, boşaltım ve dolaşım sistemleri oluşur.

Metazoon;  Metazoa dünyasına ait herhangi bir hayvan veya Metazoa dünyasındaki hayvanlarla ilgili anlamına gelen terimdir.

Metazoan terimi ise bir hayvanın Metazoa dünyasının üyesi olduğunu ifade eder.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar