Meleagros

Meleagros kimdir?

1. Meleagros:  MÖ 140-70. Gadara’lı şair ve filozof. Tyre’de yaşamış, yaşlılı­ğında Kos Adası’na yerleşmiştir. Otobiyografik eserine göre Grekçe, Suriye dili ve Fenike dilini biliyordu. Stephanos(Çelenk)adlı kitabında genelde erotik konulan işleyen kendi şiirleri ile MÖ 7. yüzyıldan itibaren bazı lirik şair­lerin eserlerini bir araya getirmiştir.

Eserin adı yazarın her şairi bir çiçekle özdeşleştirmesinden kaynaklanıyordu.

İlk antoloji olarak kabul edilebilecek bu eser, zamanla başka epigramların eklenmesiyle genişlemiş ve MS 14. yüzyıl­da Anthologia Palatina denilen derlemeyi oluşturmuştur.

2. Meleagros: Meleagros, Kalydon Avı diye anılan bir serüvenin kahramanıdır.

Efsanesinin iki anlatımı vardır. Birini Akhilleus'un lalası Phoiniks Agamemnon'un gönderdiği elçileri geri çevirip öfkesinden vazgeçmek istemeyen yiğide ibret dersi olsun diye anlatır. Şöyledir: Aitolia'da Kalydon bölgesinin kralı Oineus'la karısı Althaia'nın Meleagros diye bir oğulları olur. Oineus tanrıça Artemis'e karşı suç işler, hasat bayramında bütün tanrılara kurban kestiği halde, Artemis'i unutur. Bunun cezası olarak tanrıça Kalydon bölgesine korkunç bir yaban domuzu salar. Ekinleri yok eden bu canavar yüzünden ülke açlık ve kıtlıkla karşı karşıyadır. Meleagros bu hayvanı avlamaya kalkışır ve bu işte bütün komşu ülkelerden yardım görür. Kalydon Avına ünlü, sanlı bütün yiğitler katılır. Aitolların komşuları Kuretler de yardıma gelirler ve av iyi bir sonuç verir, canavar öldürülür. Ama Artemis kininden vazgeçmez, avın paylaşılmasında Aitollarla Kuretler arasında kavga çıkartır, avcılar birbirlerine girerler, Meleagros bu sırada dayılarını öldürür. Anası Althaia bunun üzerine oğluna lanet okur ve öç perileri Erinysleri salar üstüne. Meleagros savaştan çekilir. Derken Kuretler Aitolların kentini yakıp yıkmaktadır, karısı, anası, bütün dostları Meleagros'a öfkesinden vazgeçip yurdunu savunması için yalvarırlar. Meleagros sonunda savaşa döner ve Kuretleri Kalydon'dan kovar. Aynı efsanenin öbür anlatımında Meleagros'un anası Althaia'nın oğlunun ömrüyle yakından ilişkisi olan odunu yakıp yakmaması teması üstünde durulur (Althaia). Kalydon avına kız kahraman Atalante de katılmıştır, av sona erince Meleagros yaban domuzunun postunu Atalante'ye vermek ister. Öbür avcılar buna karşı koyar, özellikle bir kadının kendilerinden üstün tutulmasına kızan Meleagros'un dayıları meydan okurken yiğit onları vurup öldürür, anası Althaia da odunu ateşe atarak oğlunun ömrüne son verir.

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar