Manisa’nın ilk mescidi restore edilecek

Manisa’nın ilk mescidi restore edilecek

Saruhanoğulları döneminden kalma 653 yıllık İlyas Bey Mescidi bu yılki restorasyon programına alındı

MANİSA: İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Enver Özaydın, Saruhanoğulları döneminden kalma Manisa'nın ilk mescidi İlyas Bey Mescidi'nin bu seneki restorasyon programına alındığını bildirdi.

Vakıflar Haftası dolayısıyla Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret eden Özaydın, kentteki restorasyon çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.

Ecdadın bıraktığı eserleri tanıtmak ve bilinç oluşturmak istediklerini belirten Özaydın, "Manisa, vakıf kültür varlıkları açısından zengin bir ilimiz. Ciddi ve kıymetli nadide eserlerimiz var. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Vakıflar Müdürlüğünün hali hazırda devam eden restorasyon çalışmaları var. İzmir ve Manisa dahil yaklaşık 550 civarında vakıf kültür varlığı var, bunun yaklaşık 200 kadarı Manisa'da bulunuyor. Manisa’da yatırımı programlanmış birçok eserimiz var. Bu kadar yüklü miktarda eseri bir anda restore etmemiz mümkün olmuyor ama program dahilinde hepsini peyder pey elden geçireceğiz." dedi.

"İlyas Bey Mescidi restore edilecek"

Manisa’nın ilk mescidi İlyas Bey Mescidi'nin de restorasyon kapsamına alındığını ve çalışmalara başlandığını kaydeden Özaydın, şu bilgileri aktardı:

"Bu seneki programımızda Dere Mescidi ile Gülgün Hatun Hamamı projesi çalışmalarına devam ediliyor. Manisa’nın ilk mescidi olan İlyas Bey Mescidi, bu seneki restorasyon programına alındı. Yakında ihaleleri yapılacak. Bunun dışında Kırkağaç’ta Karaosman Camisi, Soma’daki Damgacı Cami, Manisa merkezde Ulucami’nin projeleri hazırlanma aşamasında. Bunların da restorasyonu yapılacak."

Vakıf kavramının, milletin insanlığa armağanı olduğunu dile getiren Vali Bektaş ise "Özel mülkiyet, özel varlıklarımızı kamu yararına tahsis etmek, bizim anladığımız kelimeler ile açıklaması bu demek. Bu yüksek bir anlayış." diye konuştu.

Saruhanoğulları döneminden kalma İlyas Bey Mescidi'nin, Manisa’da beylikler dönemine ait kitabeli en eski yapı olduğu biliniyor. Son cemaat yerinin dış tarafındaki iki kemerin ortasında bulunan mermere işlenen üç satırlık kitabede, mescidin 764 yılı cemaziyelevveli başlarında (Şubat 1363 ortaları) Hacı İlyas Bey tarafından yaptırıldığı bilgisi yer alıyor.

AA Sedat Şimşek 


Benzer Haberler & Reklamlar