Manastır’daki tarihi Osmanlı kışlası 100 yıl sonra bulundu

Manastır’daki tarihi Osmanlı kışlası 100 yıl sonra bulundu

Makedonya’nın Manastır şehrinde Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan tarihi kışla binasının yeri 100 yıl sonra ilk kez tespit edildi. Söz konusu tarihi yapı, Atatürk’ün öğrenim gördüğü Manastır Askeri İdadi Binası ile aynı aks ve eksende yapılmış bir kışla.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Mimarlık Tarihçisi Dr.Neval Konuk, uzun araştırmalar sonucunda söz konusu tarihi eserin yerini tespit ederek ortaya çıkarmayı başardı. Dr. Konuk, 1 asır sonra yerinde tespit edilerek, görüntülenen harabe haldeki Osmanlı eserinin ihyası için Makedonya’daki Türk makamlarının kapısını çalacağını betirterek şunları söyledi:

“Söz konusu tarihi yapı, Atatürk’ün öğrenim gördüğü Manastır Askeri İdadi Binası ile aynı aks ve eksende yapılmış bir kışla. Atatürk ve arkadaşlarının, Manastır Askeri İdadisi’nde öğrenim gördükleri dönemde bu kışlada atış talimleri yaptıkları biliniyor. Neo-klasik üslupta 1844 yılında Abdülmecid tarafından Manastır’ın merkezindeki Pelistir Dağı eteklerinde yaptırılan, Asakir-i Nizamiye-i Şahane Kışlası, Rumeli’nin güvenliğinin sağlanmasında önemli roller oynamıştı. 1.Dünya Savaşı sırasında 1917’de Bulgarlar tarafından bombalanan tarihi binadan geriye sadece arşiv belgeleri ve fotoğraflar kalmıştı. Uzun süren araştırmamız sonucunda tarihi kışlanın yerini tespit ederek görüntüledik.”

Mert İnan - Milliyet


Benzer Haberler & Reklamlar