Makedonya Savaşları

Makedonya Savaşları

Makedonya Savaşları:

I. Makedonya Savaşı: MÖ 214-205. Roma’nın etkisini Illiria’ya doğru yaymasından kaygılanarak Kartacalı general Hannibal ile ittifaka giren Makedonya kralı Philippos V’un Roma’ya karşı giriştiği savaş.

Roma, Aitolia Bir­liği ve Pergamon Krallığı ile ittifak içindeydi. Philopoimen komutasındaki Akhaia Konfederasyonu ve Bithynia Krallığı ise Makedonya tarafında savaşı­yordu.

Makedonya Krallığının İtalya’yı istila edecek deniz gücü yoktu, Kartaca’dan da bu alanda destek alamadı.

Sonuçsuz çarpışmalar yıllarca sürdü. Pergamon Krallığının savaştan çekilmesinden sonra Roma açısından denge­ler değişti zira diğer taraftan Hannibal ile mücadelesi sürmekteydi. İki taraf barış antlaşmasına razı oldu. Bu antlaşmayla Roma, Makedonya ve Kartaca’nın etkili bir işbirliği yapmasını önleyebilmiştir.

 

II. Makedonya Savaşı: MÖ 200-197. Çocuk yaştaki Ptolemaios V’un kral olmasından faydalanmak isteyen Makedonya kralı Philippos V ile Seleukos kralı Antiokhos III aralarında anlaştı.

Antiokhos Mısır’ın Suriye’deki toprak­larına, Philippos ise Trakya, Ege Adaları ve Batı Anadolu’ya saldırdı, Khios ve Abydos’u aldı. Durumun kendi çıkarları zaranna geliştiğini göre Rodos ve Pergamon krallıklarının Roma senatosuna elçi göndermesinden sonra Ro­ma Cumhuriyeti de Makedonya’ya savaş açtı. Rodos ve Pergamon donanmasının zorlaması ile Philippos Yunanistan’a çekilmek zorunda kaldı. Kartacalı Hannibal’i yenen Roma Cumhuriyeti Titus Quinctius Flaminius komutasın­daki bir ordu ile sefere çıktı. MÖ 198’de Arnavutluk’un batısında Philippos’u yenen Roma birlikleri ilerlemesini sürdürdü, ertesi yıl Pharsalos yakınların­da gerçekleşen Kynoskephalai Muharebesi ile nihai zafer kazandı (MÖ 197). MÖ 196’da yapılan antlaşma ile Philippos gerek Trakya’dan, gerekse Anado­lu’da ele geçirdiği yerlerden çekilmek zorunda kaldı. Yunan kentlerinin öz­gürlüğünü ilan eden Flaminius tüm birliklerini Yunanistan’dan çekti.

 

III. Makedonya Savaşı: MÖ 171-168. Roma Cumhuriyeti ile Makedonya Krallığı arasındaki savaş.

Philippos V’un oğlu Perseus tahta çıktıktan sonra Yunan dünyasında müttefikler edinmeye başladı. Bu şekilde güçlenmesi Per­gamon Krallığı ve Roma’nın çıkarlarına aykırı idi, taraflar kaçınılmaz bir sa­vaşa sürüklendiler.

İlk yıllarda üstün olan taraf Makedonya idi, MÖ 171’de Larissa yakınlarında Romalıları yendiler. Savaşın sonucunu MÖ 22 haziran 168’de gerçekleşen Pydna Muharebesi belirledi. Aemilius Paullus komutasın­daki Romalıların galip çıktığı bu muharebenin sonunda Makedonya kralı Perseus tutsak düştü. Makedonya, Roma’ya her yıl belirli bir miktarda vergi ödemeyi kabul eden, görünüşte özerk dört cumhuriyete bölündü.

Böylece Makedonya Antigonoslar Krallığının sonu gelmiş oldu. Roma Cumhuriyeti bundan sonra tüm Doğu Akdeniz bölgesinde “hakem” sıfatıyla siyasi olayla­rın içinde yer almaya başladı. Ayrıca elde ettikleri büyük miktardaki ganimet Romalıları yayılmacılık siyasetini sürdürme yolunda kamçıladı.


Benzer Haberler & Reklamlar