Likya'da 3 kente bedel antik kent: Rhodiapolis

Likya'da 3 kente bedel antik kent: Rhodiapolis

Bölgedeki kentlerin merkezi konumunda görüen Rhodiapolis'in Likya Birliğinde bir oy kullanma hakkı varken, etrafındaki küçük kentlerin üçünün bir oy kullanma hakkı vardı.

 Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Sarıcasu Mahallesi yakınlarında bulunan Rhodiapolis Antik Kenti'nde araştırma yapan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent İplikçioğlu, çalışmalar sonucu elde edilen bilgileri bir kitapçık haline getireceklerini söyledi.

İplikçioğlu, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya'yı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Rhodiapolis Antik Kenti'nde 2004 yılından bu yana araştırma yaptığını belirten Prof. Dr. İplikçioğlu, antik kentte bu yılki kazı çalışmalarının 11 işçi, 3 arkeoloji öğrencisi, bir uzman arkeolog ve bir yüksek lisans öğrencisiyle devam ettiğini, çalışmalar sonucu elde edilen bilgilerin bir kitapçık haline getirileceğini söyledi.

Rhodiapolis Antik Kenti'nin en yakın komşusu Cordella Antik Kenti ile de yakından ilgilendiğini, bu kentlerdeki yazıları bulup okumaya, çözmeye çalıştığını anlatan İplikçioğlu, "Rhodiapolis o dönemde bu bölgedeki kentlerin merkezi konumunda görünüyor. Mesela Rhodiapolis'in Likya Birliğinde bir oy kullanma hakkı varken, etrafındaki küçük kentlerin üçünün bir oy kullanma hakkı var." dedi.

Roma'da, Atina'da doktorluk yapmış, belli bir yaştan sonra da Rhodiapolis'e geri dönüp hastane açmış Herakleitos'un da Rhodiapolisli olduğunu belirten İplikçioğlu, bu nedenle Rhodiapolis'in aynı zamanda bir sağlık merkezi olduğunu söyledi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da Rhodiapolis Antik Kentinin Kumluca için tarih, turizm ve kültür açısından büyük önemi olduğunu dile getirdi.
 

Mehmet Çakmak- AA


Benzer Haberler & Reklamlar