Lazar Grebliyanoviç: Sırp Kralı Lazar

Lazar Grebliyanoviç kimdir, Sırp Kralı Lazar kimdir, Lazar nedir, Sırp Kralı Lazar

Lazar Grebliyanoviç (Sırp Kralı Lazar); 1372 - 1389 yılları arasında sırbistanı yönetmiş kraldır. (d. 1329, Pirilepac - ö. 1389, Kosova)

1329 yılında Pirilepac'da doğmuştur. 1372 yılında yaşayan iç kargaşadan istifade tahtı ele geçirmiş ve kral olmuştur. İlk yıllarında Macar topraklarına saldırarak ülkesinin sınırlarını genişletti.

Devlet merkezi Kuruşevaç'ta ilk yıllarda Osmanlılara haraç vergisi ödemekte sorun çıkarmayan  Sırp Kralı Lazar, kendisini yeterince güçlü hissedince vergi ödemeyeceğini açıkladı. Osmanlılar bu meydan okuma üzerine harekete geçerek 1375 yılında Niş'e girdi.  Lazar,  Barış anlaşması yapmaya razı olarak, Osmanlılara Haraç vergisi olarak yılda 1000 libre gümüş vermeyi kabul etti.

Ancak intikam almak için de fırsatları kollamayı ihmal etmedi. Karamanoğullarının Osmanlılara isyan ettiği sırada, Lazar, Bosna Kralı ile anlaşarak Osmanlıları Ploşnik'de yenmeyi başardı.

Fakat Osmanlı Ordusu ile 1389 yılında yapılan Kosova Savaşı'nda Türklerle savaşırken öldürüldü.

 Lazar nedir?

Lazar; Sırpça kelime anlamı Azizdir.  Sırp kültüründe önemli bir makam sayılan Lazarlık, Sırp Ortodoks kilisesi tarafından ermiş kabul edilen kişilere verilen ünvandır.

Öte yandan Lazar, Romence'de cüzzamlı anlamına da gelir.

 


Benzer Haberler & Reklamlar