Latmos'ta yakılan Zeus tapınağı kalıntıları tescil edildi

Latmos'ta yakılan Zeus tapınağı kalıntıları tescil edildi

Latmos´ta geçtiğimiz haftalarda kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce yakılan ateşle tahrip olan Zeus Tapınağı kalıntıları, kültür varlığı olarak tescil edildi.

Latmos´ta geçtiğimiz haftalarda kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce yakılan ateşle tahrip olan Zeus Tapınağı kalıntıları, kültür varlığı olarak tescil edildi. Büyük ihtimalle piknikçiler tarafından yakılan ateşle siyaha dönen tapınağın taşları, restorasyon ve konservasyon uzmanları tarafından temizlenecek.

 

Latmos'ta (Beşparmak Dağları) bulunan ve Zeus Akraios'a adanan tapınak, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, kültürel varlık olarak tescil edildi. Kararı sevinçle karşılayan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Latmos'un bir bütün olarak korunması gerektiğini söyledi.

 

Bölgenin henüz Milli Park ve Doğal Sit gibi koruma statüleri olmadığını, bunun da bazı olumsuz sonuçlara yol açtığını vurgulayan Sürücü, "Latmos'un en etkileyici yerlerinden biri de Kutsal Tapınak Dikilitaş'ın olduğu alandır. Yaşamın MÖ 6000'lerden günümüze kadar devam ettiği Latmos'taki kutsal tapınağın olduğu alan, kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılmıştı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Zeus Akraios'a adanan tapınak, kurul tarafından tescil edildi. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yangını çıkaranlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Tapınağın taşlarında yangın sonrası oluşan renk değişimleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğü'nün taş uzmanlarınca inceleneceği ve gerekli iyileştirme çalışmalarının yapılacağı bildirildi," dedi.

 

Latmos'a sınırları olan Aydın ve Muğla koruma kurulları ile Müze yetkililerinin birlikte çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Sürücü, "Yapılan çalışmalarda yeni bir yerleşim alanı daha bulundu.İki kurulun tespit ve tescil çalışmalarını aynı anda sürdürmesi çok önemli. Yapılan bu çalışmalar kültürel varlıkların tescillenmesini sağlayıp, bir koruma kalkanı oluşturacaktır. Kurulların ve müzelerin çok zor arazi koşullarında duyarlılıkla devam ettirdiği bu çalışmalara, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Park için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Doğal Sit için mutlaka katkı yapmalıdır," dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar