Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapay zekaya Hititçe öğretiyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapay zekaya Hititçe öğretiyor!

Türkiye'nin Kültürel Mirasını dijital ortama taşıyarak geleceğe taşımayı ve araştırmacıların ihtiyaç duyduğunda daha kolay erişimi sağlamayı amaçlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl içinde hizmete sokmayı amaçladığı 3 önemli arşiv projesi var. Mezar Taşları Dijital Arşivi, Kaya Anıtları ve Yazıtlar Dijital Arşivi ve Hitit Tabletleri Dijital Arşivi, tamamlandığında Türkiye Müzecilik tarihine damga vuracak 3 önemli proje.

Geçtiğimiz yıl 29 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen 28. Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Arkeolojik Kazılar Çalıştayı'nda, Türkiye'nin uzun yıllardır çözüm bekleyen Kültürel Miras, Müzecilik ve arkeolojik sorunlarının çözümüne çare bulabilmek için önemli adımlar atılırken, Bakanlığın büyük özenle hayata geçirmeyi amaçladığı arşiv projeleri de açıklandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun,  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı'nca organize edilen, Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Arkeolojik Kazılar Çalıştayı'na katılanlara 3 önemli arşiv çalışmasının müjdesini verdi. Arkeolojikhaber'in sempozyundan derlediği bilgilere göre bittiğinde Türkiye Müzecilik Tarihine damga vuracak 3 önemli arşiv projesi şunlar:

1- Türkiye'nin Mezar Taşları Dijital Arşivi: Başta Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetlerine ait mezar taşları olmak üzere Türkiye'de tespit edilen tüm tarihi mezar taşları digital olarak, üzerindeki kitabeleri ve Türkçe çevirileri ile dijital ortama taşınacak. 

2- Türkiye'nin Kaya Anıtları ve Yazıtları Dijital Arşivi: Türkiye toprakları üzerinde tarihte varlık göstermiş tüm uygarlıkların kaya anıtları ve kaya yazıtları 3 boyutlu olarak taranarak dijital ortama aktarılacak. 

2- Hitit Tabletleri Dijital Arşivi: Bugüne dek Türkiye'deki arkeoloji kazılarında bulunmuş ya da müzelerce temin edilmiş tüm Hitit Tabletleri tek tek taranarak ve üzerindeki metinlerde ne yazdığı çözümlenerek arşivlenecek. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, bu projelerin her birinin çok kapsamlı, büyük emek ve çaba gerektiren çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, "ancak en bizi en zorlayan Hitit Tabletleri dijital arşivi oldu. Çünkü metinlerin çözümleri gerçekten uzmanlık istiyor. İşi daha kolaylaştırabilmek için yapay zeka kullanıyoruz. Ancak önce yapay zekaya Hititçe öğretmemiz gerekiyordu. Yapay zeka Hititçe'yi öğrendiğinde işimiz daha kolay olacak" dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar