Kültür ve Turizm Bakanı değişti

Kültür ve Turizm Bakanı değişti

Eski Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanlığı görevi verilirken, eski Bakan Nabi Avcı'ya yeni kabinede görev verilmedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabulünün ardından basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yıldırım başkanlığındaki 65. Hükümet'te yapılan değişikle kabineye 6 yeni isim girdi, 5 bakanın görev yeri değişti.

YENİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NUMAN KURTULMUŞ OLDU

Geçen Kabinede Kültür ve Turizm Bakanlığı görevinde bulunan Prof. Dr. Nabi Avcı'ya yeni kabinede görev verilmedi. Bir önceki kabinede Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Ordu Milletvekili Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi.

Numan Kurtulmuş kimdir?

Numan Kurtulmuş, 1959'da Ordu'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde uzun yıllar Sosyal Siyaset ve İnsan Kaynakları Yönetimi konularında dersler verdi. AK Parti Ekonomik Konulardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 62. 63. ve 64. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinde başbakan yardımcısı olarak görev yaptı. Kurtulmuş, evli ve 3 çocuk babası.

Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde gerçekleştiren Kurtulmuş, babasının kuruculuğunu üstlendiği İlim Yayma Cemiyetinde Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi isimlerle tanışma imkanı buldu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden 1982 yılında mezun olan ve aynı fakültede yüksek lisansını tamamlayan Kurtulmuş, 1990-1993 yıllarında ABD'de Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations'nda misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 1992'de iktisat doktoru, 1994 yılında Çalışma Ekonomisi Anabilim Dalı'nda doçentlik, 2004'te ise profesör unvanını alan Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde uzun yıllar Sosyal Siyaset ve İnsan Kaynakları Yönetimi konularında dersler verdi.

28 Şubat sonrası siyasetle tanıştıKendisi gibi öğretim görevlisi olan eşi Sevgi Kurtulmuş, 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle dönemin mağdurları arasında yer aldı. Politikaya atılmak gibi bir planı yokken eşinin yaşadıkları ve milli görüş eksenindeki partinin ayrışma sürecine girmesiyle siyasete atılan Kurtulmuş, 1998 yılında siyaset yaşamına Necmettin Erbakan’ın yanında girerek Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2001 yılında Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından Saadet Partisi’ne katıldı.
Saadet Partisi’nde İstanbul İl Başkanlığı ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini birlikte yürüttü. Numan Kurtulmuş, 25 Ekim 2008 tarihine kadar Saadet Partisi'nde Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 17 Ekim 2008 tarihinde ise dönemin Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, yaptığı basın toplantısında 26 Ekim 2008 günü Ankara’da yapılacak kongrede tek genel başkan adayı olarak Numan Kurtulmuş’un katılacağını açıkladı. Ankara’da “Saadet Şimdi!” sloganı ile Ankara Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleşen 3. Büyük Kongrede kullanılan 946 oyun geçerli olan 924 oyunun hepsini alarak Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi.

1 Ekim 2010 tarihinde Saadet Partisi'nden ayrılarak, 1 Kasım 2010 tarihinde Halkın Sesi Partisi'ni (HAS Parti) kuran Kurtulmuş, HAS Parti'nin AK Parti ile birleşmesiyle 2012'de AK Parti kadrolarında yer aldı. 4 Ekim 2012'de AK Parti'de Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Kurtulmuş, 29 Ağustos 2014'te Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirildi.

Yeni 6 isim kabinede yer aldı

Buna göre, Bakanlar Kurulunun 11 üyesinde ya yer değişikliği ya da görev değişikliği oldu. Kabineye 6 yeni isim girerken, 5 bakanın görev yeri değişti.

5 başbakan yardımcılığından 4'ünde ise isim değişikliği yapıldı.

65. Hükümet'te yapılan değişiklikleri açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, yeni isimlerden oluşan Bakanlar Kurulunun hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Söz konusu değişiklikle 15 bakanın aynı görevlerini sürdürmeye devam edeceğini belirten Yıldırım, yeni görev alan bakanların da görev bayrağını devralacaklarını bildirdi.

Başbakan Yıldırım, 26 bakan ve başbakan yardımcısından oluşan Bakanlar Kurulunun 11 üyesinde ya yer değişikliği ya da görev değişikliği şeklinde bir sonucun ortaya çıktığını ifade etti.

Bugüne kadar Bakanlar Kurulunda görev yapan ve bu değişiklikle görev almayan, görevine devam etmeyenlere yaptıkları hizmetlerden dolayı teşekkürlerini ileten Yıldırım, yeni görev alanlara da başarılar diledi.

Kabinede yapılan değişiklikle 6 milletvekili bakanlık görevine getirildi.

Kabineye giren yeni bakanların özgeçmişleri şöyle:

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu

26 Şubat 1972'de Yunanistan Gümülcine'de doğan Hakan Çavuşoğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı görevlerinde bulundu.

24. Dönemde Bursa Milletvekili seçildi. Adalet Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerinde bulundu.

İyi düzeyde Yunanca, orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen AK Parti Bursa Milletvekili Çavuşoğlu, evli ve 2 çocuk babası.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

12 Mart 1977'de Gaziantep Nizip'te doğan Abdulhamit Gül, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Gül, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının gençlik kollarında aktif olarak yer aldı. Milli Gençlik Vakfı Üniversitelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) üyesi olan Gül, Ankara'da serbest avukatlık yaptı. Refah ve Fazilet Partisi Ankara İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerini yürüten Gül, HAS Parti Genel İdare Kurulu üyeliği ve Ankara İl Başkanlığı görevlerinde bulundu.

AK Parti 4. Olağan Kongresi'nde MKYK üyesi seçilen Gül, Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Abdulhamit Gül, AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresinde yeniden MKYK üyeliğine seçildi ve AK Parti Genel Sekreteri olarak görevlendirildi.

Gül, evli ve 3 çocuk babası. 

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak

11 Ekim 1966'da İstanbul Üsküdar'da doğan Osman Aşkın Bak, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesini bitirdi. İngiltere'de Nottingham Üniversitesinde İşletme Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisansını, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Programında doktorasını yaptı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türk İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev üstlendi. İstanbul Ticaret Odasında meclis üyesi olarak görev yaptı. Çeşitli spor kulüplerinde genel sekreterlik ve başkanlık görevleri ile federasyonlarda yönetim kurulu üyeliği, kurul üyeliği, genel kurul delegeliği ve başkanlık görevlerinde bulundu.

Çok sayıda makale ve bilimsel yayını bulunan Bak, 24. Dönem'de İstanbul Milletvekili seçildi. NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Üyesi ve Dışişleri Komisyonu Sözcüsü olan Bak, Dopingle Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanlığı yaptı.

Çok iyi düzeyde İngilizce ve orta düzeyde Almanca ve Farsça bilen Bak, evli ve 4 çocuk babası.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan

Ahmet Demircan, 3 Temmuz 1954'te Samsun'da doğdu. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Aynı fakültede genel cerrahi ihtisası yaptı. Demircan, Samsun 1 No'lu Sağlık Ocağı doktoru, Muş Devlet Hastanesi ve Bafra Devlet Hastanesi genel cerrahi uzmanı görevlerinde bulundu.

20 ve 21. Dönem'de Samsun Milletvekili seçildi. 54. Hükümet'te Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. 21. Dönem'de Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi oldu.

İngilizce ve Arapça bilen AK Parti Samsun Milletvekili Demircan, evli ve 6 çocuk babası. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu

7 Haziran 1979'da Adana'da doğan Jülide Sarıeroğlu, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünü bitirdi. Aynı bölümde lisansüstü eğitimini sürdürmekte.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kollarında MKYK üyeliği, İstihdam Komisyonu Başkanlığı, Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı, Teşkilat İşleri Başkan Yardımcılığı, Doğu ve Güneydoğu Koordinatörlüğü ve Halkla İlişkiler Başkanlığı görevlerinde bulunan Sarıeroğlu, Çankaya Belediyesi AK Parti Belediye Meclis Üyeliği, HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanlığı, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanlığı, Genel Başkan Danışmanlığı görevlerini yürüttü.

AK Parti Ankara Milletvekili Sarıeroğlu'nun "Kadın Çalışmaları El Kitabı-Çalışan Kadınlar: Hakları ve Yeni Yasal Düzenlemeler" isimli bir kitabı ile Kayıtlı Çalışmanın Avantajları, İş Arama Teknikleri, Çocuk Hakları, AB Ülkelerinde Sosyal Diyalog Örnekleri isimlerinde ortak kitapları bulunmakta.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba

16 Aralık 1951'de Şanlıurfa Birecik'te doğan Ahmet Eşref Fakıbaba, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Taksim İlk Yardım Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde ihtisas yapan Fakıbaba,
Amerika'da Texas Eyaleti Arlington Hastanesinde gözlemci olarak bulundu. Iğdır ve Birecik devlet hastanelerinde ve Şanlıurfa SSK Hastanesinde Başhekimlik yaptı. İki dönem Şanlıurfa Belediye Başkanlığı görevinde bulundu.

Çok iyi düzeyde İngilizce bilen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Fakıbaba, evli ve 3 çocuk babası.

4 başbakan yardımcısı değişti

Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ile Veysi Kaynak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da kabinede yer almadı.

Bakanlar Kurulundaki en kapsamlı değişiklik, Başbakan Yardımcılıklarında yapıldı. Toplam beş Başbakan Yardımcısından dördü değişti. 28 Ağustos 2015 tarihindeki seçim hükümetiyle kabineye giren Tuğrul Türkeş Bakanlar Kuruluna veda etti. Kabinede yer almayan diğer Başbakan Yardımcısı ise AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak oldu. 

Kabinede Başbakan Yardımcısı Ordu Milletvekili Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı olurken, Giresun Milletvekili Nurettin Canikli ise Milli Savunma Bakanı görevine getirildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise yeni kabinede Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi. 

Kabinede 2 kadın bakan

Kabinede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya yerini korurken, kabinenin ikinci kadın bakanı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına getirilen Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu oldu. 

Sarıeroğlu, ANAVATAN Hükümeti'nde 1987-1991 yıllarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan İmren Aykut'un ardından, bu koltuğa oturan ikinci kadın siyasetçi oldu. Aykut'tan 26 yıl sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına getirilen Sarıeroğlu'nun, sendikacılık geçmişi de bulunuyor.

Kabinenin en genç üyesi ise yine 36 yaşındaki Fatma Betül Sayan Kaya oldu. 

Kabinen bir diğer yeni ismi de Sağlık Bakanı Samsun Milletvekili Ahmet Demircan. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Demircan, uzun yıllar çeşitli devlet hastanelerinde görev aldı. Demircan, 20 ve 21. Dönem'de de Samsun Milletvekili seçilmiş, Necmettin Erbakan'ın başbakan olduğu 54. Hükümet'te Devlet Bakanlığı görevinde bulunmuştu. 

Çavuşoğlu soyadlı ikinci bakan

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yer aldığı kabineye, aynı soy isme sahip Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da Başbakan Yardımcısı olarak girdi.

Yunanistan Gümülcine doğumlu Hakan Çavuşoğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı görevlerinde bulundu. 

Şanlıurfa'dan Çelik gitti, Fakıbaba geldi

60, 61 ve 62’nci hükümetlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı görevlerini yürüten, 64'üncü hükümette de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevini üstlenen Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik de kabineye veda etti.

Çelik görevini ise aynı kentten milletvekili seçilen Ahmet Eşref Fakıbaba'ya bıraktı. 

Yeni Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile aynı fakülteden mezun olan Fakıbaba, 16 Aralık 1951 tarihinde Şanlıurfa Birecik'te doğdu. Fakıbaba, 2009'da bağımsız olarak girdiği yerel seçimlerde büyük başarı göstererek Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, daha sonra ise AK Parti'ye katılmıştı. 

Gaziantep'ten ikinci bakan

Kabinen bir diğer genç ismi de 12 Mart 1977 doğumlu Abdulhamit Gül. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in ardından kabinenin ikinci Gaziantepli bakanı olan Gül, Nizip'te doğdu. Görevi Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan devralacak olan Gül, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 

Orman ve Su İşleri yine Eroğlu'na teslim 

Veysel Eroğlu, uzun soluklu bakanlık görevine yine devam edecek. Eroğlu, 2007 yılındaki 60. Hükümet'in Çevre ve Orman Bakanı olarak kabinede yerini almıştı. Bakanlığın yapısının değişmesinin ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevini sürdüren Eroğlu, 10 yıldır kabinede yer alıyor.


Benzer Haberler & Reklamlar