Konya Mevlana Müzesi ramazana hazır

Konya Mevlana Müzesi ramazana hazır

Bakım ve temizlik çalışmalarıyla ramazan ayına hazırlanan Mevlana Müzesi, dünyanın dört bir yanından gelecek ziyaretçilerini bekliyor

KONYA: Tasavvufta Mevlevi yolunun öncüsü, düşünce adamı Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi, yapılan bakım ve temizlik çalışmalarıyla ramazan ayına hazırlandı.

Her yıl Mevlana'nın "Ne olursan ol yine gel" çağrısına uyarak dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi, tarih, kültür ve inanç turizmi açısından önemli bir potansiyeli barındırıyor. Geçen yıl Ayasofya ve Topkapı Sarayı'ndan sonra 2 milyon 337 bin kişi ile en çok ziyaret edilen üçüncü müze olan Mevlana Müzesi'nde, özellikle ramazan ayında ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Konya'nın merkez Karatay ilçesinde yer alan Mevlana Müzesi'nin bulunduğu alan, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana'nın babası Bahaeddin Veled'e verildi.

Mevlana, "Düğün gecesi" olarak adlandırdığı Şeb-i Arus'ta hayata gözlerini yumunca, babası Bahaeddin Veled'in de metfun bulunduğu yere defnedildi. Oğlu Sultan Veled, çevresindekilerin Hazreti Pir'in mezarının türbe yapılması isteğini kıramadı. Mevlana'nın mezarının üstünde yer alan "Kübbe-i Hadra (Yeşil Kubbe)" yaptırıldı.

1926'da "Konya Asar-ı Atika Müzesi" adı verilen Mevlana Dergahı ve Türbesi, 1954'te yapılan düzenlemeyle "Mevlana Müzesi" olarak ziyarete açıldı.

Ramazan ayı boyunca ziyaretçi yoğunluğunun yaşandığı Mevlana Müzesi ve yanındaki Mevlana Meydanı, yapılan temizlik ve bakım çalışmalarıyla bu yıl da binlerce kişiyi Kubbe-i Hadra'nın manevi atmosferi altında buluşturmaya hazırlanıyor.

"Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması” kanununun çıkarıldığı 1925'ten 89 yıl sonra 2014'te mescit bölümünün yeniden düzenlenerek ibadete açıldığı müzede, misafirler ibadet etme imkanı da buluyor.

"Ramazan ayında da ziyaretçi yoğunluğu bekliyoruz"

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli;  Mevlana Müzesi'nin her yıl Türkiye ve dünyadan birçok ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.

Müzede ramazan ayı dolayısıyla hummalı bir şekilde temizlik ve düzenleme çalışmalarının yapıldığını belirten Benli, şöyle devam etti:

"Mevlana Müzesi'nde temizlik çalışmaları tamamlandı. Gerekli hazırlıklar, bahçe ve çevre düzenlemesi yapıldı. Ramazanın ruhuna uygun olacak şekilde her şey hazır hale getirildi. Teravih namazlarının kılınacağı meydanda ses düzeni hazırlıkları yapılıyor. Teravih namazları orada kılınacak. Şu an müzeyi ziyaret eden ziyaretçi sayısı çok. Ramazan ayında da ziyaretçi yağunluğu bekliyoruz."


AA Ayşe Şensoy


Benzer Haberler & Reklamlar