Konya kültürel varlıkları dijital ortama aktarılıyor

Konya kültürel varlıkları dijital ortama aktarılıyor

KUDEB Konya'daki kültürel varlıkları Lazer Tarama Teknolojisi ile 3D verileri olarak dijital ortama aktarılıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Tarihi Mekânlar ve Kentsel İyileştirme Şube Müdürlüğü bünyesinde 2007 yılında kurulan Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Konya tarihinin ve kültürel mirasının yeniden ayağa kalkmasında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. KUDEB, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında yapılacak tadilat ve tamirat uygulamaları öncesinde yapıyı inceleyerek, ortaya çıkan sonuca göre yol haritası belirliyor ve bu sayede yapılan çalışmalarla tarihi yapı yeniden ayağa kaldırılıyor.

KUDEB, tarihi eserlerin korunması, kültürel mirasın kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için ileri teknolojiden de faydalanıyor. Lazer Tarama Teknolojisi ile kültürel mirasın 3 boyutlu (3D) verileri elde ediliyor. Lazer tarama sonucu elde edilen nokta bulutu verileri sayesinde yapının birebir, 3 boyutlu modellenmesinin yanında, rölöve projeleri için gerekli olan cephe, plan ve kesit çizimi için altlık olacak veriler sağlanıyor. Bu teknolojik uygulama kültür varlıkları açısından bir çok fayda sağlıyor. Kültür varlıklarının alınan 3 boyutlu modellerinin oluşturulması, bu modellerin yüksek oranda detay içermesi ve yüksek çözünürlüklü eşleşme, değişim izleme ile sunum imkânına sahip olması nedeniyle yapılan 3D çalışmaları kültürel mirasa ve arkeolojik alanlara yönelik yapılan çalışmalarda farklı amaçlar için kullanılabiliyor.

Bu çalışmalardan en önemlileri arasında Alaaddin Tepesi II. Kılıçaslan Köşkü yer alıyor. Bu alanda Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazı sırasında KUDEB tarafından yapılan lazer tarama ile arkeolojik bulguların her aşaması kayıt altına alındı. Bu yolla saklanan veriler Müze Müdürlüğü ile paylaşılarak çalışmalara yön verildi. Lazer tarama ile elde edilen veriler aynı zamanda II. Kılıçaslan Köşkü Arkeolojik kazı alanı ve Kentsel Tasarım Projesi’nin şekillenmesine de yardımcı oldu.  Ayrıca Beyşehir’de yer alan Selçuklu döneminin en önemli yapıları arasında gösterilen Kubadabad Sarayı, Orta Anadolu’nun Efes’i sayılabilecek nitelikte arkeolojik materyali bünyesinde barındıran Zengibar Kalesi, Konya’nın Kapadokyası olarak nitelendirilen Kilistra (Gökyurt) Antik Kenti de KUDEP tarafından Lazer Tarama Teknolojisi ile taranarak elde edilen verilen ışığında çalışmalar gerçekleştirildi. Konya Tarihi Kent Merkezinde yapılacak olan müze binası kazısında ortaya çıkan Selçuklu Dönemi yapısı, Alaaddin tramvay hattı kazısında ortaya çıkan kuyu, mezar ve iç sur, Beyşehir İsmail Ağa Medresesi, Akşehir İplikçi Camii, İnce Minare Müzesi vb. önemli yapılar da Lazer Tarama Teknolojisi ile kayıt altına alındı.


Benzer Haberler & Reklamlar