Köle tacirlerinin yaktığı son köle gemisinin kalıntıları bulundu

Köle tacirlerinin yaktığı son köle gemisinin kalıntıları bulundu

150 yıl önce köle olarak satmak için kaçırılan insanları Amerika'ya getiren kölecilere ait son geminin kalıntıları olduğuna inanılan enkaz parçaları, Alabama kıyılarında ortaya çıktı. Arkeolojik rapor kalıntıların Clotilda gemisine ait olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor.

Esir tüccarları, 1860 yılında bugünkü Benin’den Alabama’ya 110 kişiyi köle olarak satmak amacıyla kaçırmak için  Clotilda adlı gemiyi kullanmıştı.

Bu yolculuk, esir tüccarlarının köleleştirmek için ABD’ye daha fazla insan getirmesini yasaklayan 1808 yasasından 52 yıl sonra ve ABD İç Savaşı başlamadan önceki yıl gerçekleşmişti.

Deniz arkeolojisi uzmanlarından oluşan bir ekip, Mobil Nehir'in daha önce keşfedilmemiş alanındaki tarihi kalıntıları araştırdı ve 19. ve 20. yüzyıla ait gemileri içeren bir arkeolojik rapor hazıladı. Enkazın muhtemelen Clotilda olduğu sonucuna varıldı.

Uzmanlar, Körfez Kıyısı açıklarında bulunan yanık batık kalıntılarının, muhtemelen Clotilda olduğunu söylüyor. Batığın görünen bir adı yok, ancak bilinen özelliklerine uyuyor.

Arkeolog James Delgado, “Gemi üzerinde isim ve zil gibi bir şeyin üstünde isim yazmayan gemi batıklarına isim takma konusunda dikkatliyiz. Ancak, fiziksel ve adli deliller, bunun yüksek ihtimalle Clotilda olduğunu gösteriyor.” diyor.

Örneğin söz konusu batık, Clotilda hakkındaki tarihi belgelerde belirtilen boyutlarla aynı görünüyor. Ek olarak, “yerel kaynaklı kereste” ile ve Clotilda’nın özelliklerine uyan pik demir denilen malzemeden yapılmış.

2018 yılında da Clotilda’nın bulunduğuna dair bir haber çıkmıştı. Ancak daha sonra bu geminin Clotilda olmadığı ortaya çıkmıştı.

Clotilda, 1956’da gemiyi inşa eden ve düzeni oluşturan zengin Alabama tersanesi sahibi Timothy Meaher’in bir çalışanı olan William Foster’ın emriyle yola çıktı.

Clotilda Alabama’ya ulaştığında, federal otoriteler planı biliyordu, bu yüzden Foster köleleştirilmiş insanları şehrin karanlığında karaya indirdi ve gemiyi yok etti.

Savaştan sonra, Clotilda’nın kurtulanlarının çoğu, Afrika Mahallesi olarak adlandırdıkları Alabama’nın kırsal Platosu’na yerleşti.

Son köle gemisinde seyahat etmek zorunda kalanlardan Cudjo Lewis (Kazoola olarak da bilinir), 1935’e kadar yaşadı.

Lewis, Booker T. Washington ile tanıştı ve hikayesini yazar Zora Neale Hurston’a anlattı.

Live Science. 23 Mayıs 2019 (Erman Ertuğrul - Arkeofili.com)


Benzer Haberler & Reklamlar