Kleopatra Mısır Kraliçesi

Mısır Kraliçesi Kleopatra kimdir?

1. Kleopatra I: MÖ 176. Mısır kralı Ptolemaios V Epiphanes’in karısı ve onun ölümünden sonra tahta çıkan oğulları Ptolemaios VI Philometor adına Mısır naibi.

Suriye imparatoru Antiokhos III’un kızıyken, Suriye ve Mısır arasında yapılan barış antlaşması gereği MÖ 193’te Ptolemaios V ile evlendi. Firavunun ölümünden sonra küçük oğlu adına naip olarak fiilen ülkenin başına geçti.
 

2. Klepatra II: MÖ 116. Mısır kraliçesi. Kleopatra I’nın kızıdır. Mısır kralı Ptolemaios VI Philometor ile evliyken onun ölümü üzerine halefi ve kardeşi Ptolemaios VIII Euergetes’in eşi olmuştur. Uzun ömrü saltanat çekişmeleri içinde geçmiştir.

3. Kleopatra III: MÖ 101. Mısır kraliçesi. Kleopatra II’in kızı ve Ptolemaios VIII Euergetes II’in eşidir.

4. Kleopatra VII: MÖ 69-30. MÖ 51-30 arasında Mısır kraliçesi.Büyük İskender’in ölümünden sonra Mısır’ın başına geçen Ptolemaios hanedanının son ve en tanınmış üyesi.

Ptolemaios XII Neos Dionysios’un kızıdır. Önce büyük kardeşi Ptolemaios XIII ile evliydi.

MÖ 47’de İskenderiye’yi almasından son¬ra Iulius Caesar’la yakınlık kurdu. Roma’da bir süre Caesar’la birlikte yaşadı ve babasının Caesar olduğunu iddia ettiği bir çocuğu oldu (Ptolemaios XV Caesar).

Caesar’ın ölümünden sonra, iddiaya göre, Ptolemaios XIV’ü öldürttü ve oğlu Ptolemaios XV ile birlikte tahta geçti. Caesar’ın ölümünden sonra başlayan savaşta hangi tarafta yer alacağını bildirmek için Marcus Antonius ile Tarsus’ta buluştu.

Antonius çabucak ona aşık oldu ve birlikte Mısır’a döndüler.

Octavianus’un kazandığı Actium Deniz Savaşı’ndan sonra Antonius intihar etti. Octavianus’un kendisini Roma’daki zafer alayında teşhir edeceğini duyan Kleopatra, muhtemelen zehirli yılan ile intihar etti, oğlu da bir süre sonra öldürüldü.

Antonius ile yaşadığı ilişkisi nedeniyle edebiyat yapıtlarına konu edilmiş (örneğin Shakespeare’in Antonius ve Kleopatra ve G. B. Shaw’ın Sezar ve Kleopatra adlı oyunları), baştan çıkarıcı, hırslı ve entrikacı kadın tipinin antik çağdaki en ünlü örneği olmuştur.

Plutarkhos onun için “Platon insanları kendi yanına çekmenin dört yolundan bahseder ama o binlercesini bilmektedir” der.

Tarihçi Dio Cassius ise onun için “dönemindeki en büyük iki Romalıyı büyüledi ve üçüncüsü yüzünden kendini yok etti” der.

Etkili kişiliğinin yanında iktidar hırsıyla da tanınmıştı; Philopator (babasını seven) lakabına Philopatris (ülkesini seven) lakabını eklemiştir.

Yerel Mısır dilini bilen ilk Ptolemaios hanedanı üyesidir. Plutarkhos’a göre başarısını bakışlarına değil konuşmasına borçludur.

Romalı şairler ondan canavar, günahkar kadın şeklinde bahseder. Orta Çağ şairi Dante ise ona “şehvet düşkünü” der. Bu kötü lakaplarına rağmen Mısır’ın Roma egemenliğine girmesini uzun zaman geciktirmeyi başarmıştır.

5. Kleopatra Selene: MÖ 1. Yy. Marcus Antonius ile Kleopatra VII’nın kızı, Iuba II’nin ilk karısı.
 


Benzer Haberler & Reklamlar