Kız Kulesi'nin neleri yıkıldı, neleri sağlam: Fotoğraflar ve şematik izah

Kız Kulesi'nin neleri yıkıldı, neleri sağlam: Fotoğraflar ve şematik izah

Sosyal medyada yer alan 'Kız Kulesi'ne Salacak'tan bakılınca arkası görünüyor' gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade ediyor. Peki bu açıklamaya göre Kız Kulesi'nin neleri yıkıldı, neleri sağlam ve insanlar nasıl kulenin yıkıldığı algısına kapılıyorlar?

İstanbul'un simge yapılarından Üsküdar açıklarındaki Kız Kulesi'nin etrafı, restorasyon nedeniyle örtüyle kapatıldı. Sosyal medyada dün yer alan bazı görsellerde kulenin etrafını örten örtünün arkasının göründüğü bu nedenle de kulenin yıkıldığı iddia edildi.

Kız Kulesi ile ilgili iddiaların ardından, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü açıklama yaparak yıkım iddialarına yalanladı ve "Sosyal medyada yer alan 'Kız Kulesi'ne Salacak'tan bakılınca arkası görünüyor' gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığını" ifade etti.  (Açıklamalar ve iddialar için BakınızRestorasyona alınan Kız Kulesi yıkıldı videosu polemiğe yol açtı)

Ancak resmi açıklamalar sadece konunun uzmanı kişilerce anlaşılabildiği için vatandaşların kafa karışıklığı daha arttı ve "iyi de arkasından geçen gemi nasıl görülebiliyor?" soruları devam etti. 

Habertürk sitesi bugün restorasyon çalışmalarının sürdüğü kulenin içerisinde çekilen fotoğrafları yayınladı.

Fotoğraflarda binanın sağlam duvarları içten görülüyor.  

Peki Kız Kulesinin neleri yıkıldı, neleri sağlam? 

Bu sorunun cevabını en iyi Yüksek Mimar ve Restoratör Seda Özen Bilgili'nin sosyal medya paylaşımları izah ediyor. 

"Mimarlar Odası'nın iskele henüz kurulurken çektiği video ve paylaştığı fotoğraflar var. İskele, mevsim şartlarından etkilenmemek ve yapı üzerinde insanların çalışabilmesi için yüksek kurulup, etrafı da kapatıldığı için, fotoğraflar yanıltıcı olabiliyor" mesajı ile olayın görsel yanılma detayını izah eden Seda Özen Bilgili'nin diğer paylaşımı kulenin nerelerinin yıkıldığını ve nerelerinin sağlam olduğunu gayet net anlatıyor: 

"Kız Kulesi, 18. yüzyılın Kule-i Duhter'inde onarımda sökülen bölümleri 2016 fotoğrafı üzerinde anlatmak istedim.1 ve 2 numaralı kısımlar 1940 onarımında betonarmeye çevrildiği için sökülmüşler ve ahşap olarak tekrar inşa edilecekler. 3 numaralı çatı ise muhdes, inşa edilmeyecek"

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar