Kırgız çiftçi Issık Göl bölgesinde patates ekerken dev tarihi heykel buldu

Kırgız çiftçi Issık Göl bölgesinde patates ekerken dev tarihi heykel buldu

Kırgızistan’ın kuzey doğusunda, deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte Kazakistan sınırında Küngöy Ala dağları ve Teskey Ala dağlarının ortasında yer alan tektonik alanda yer alan Isık Göl (Issık Göl / Issık-Kul) havzasında traktöktörle tarla kazan bir çifti, 2 metre 70 santimetre boyunda taş heykel buldu.

Kırgızistan’ın meşhur Isık Göl bölgesi civarındaki Tüp ilçesine bağlaı Ak Bulun köyünde çiftçilik yapan 60 yaşındaki Erkin Turbayev, 15 Ekim 2022 tarihinde tarlada patates ekerken 3 metre uzunluğundaki taş heykel buldu. Kırgız Çiftçi  Erkin Turbayev, neredeyse üç metre boyundaki heykeli, 15 Ekim 2022 tarihinde bulduğunu açıkladı.

Ak Bulun köyünde yaşayan tarihçi Canbolot Abdikerimov, köyün bulunduğu arazide daha tarihi eserlerin ve yerlerin çok oluğunu belirterek, daha fazla tarihi kalıntıların bulunabileceğini ifade etti. Bölgede yaşyan tarihçi Tarihçi Canbolot Abdikerimov, heykel ile ilgili, “Bulunan bu heykel önemli birine aittir. Üzerinde önemli olduğunu belirten simgeler vardır. Başlığında birtakım çizimler göze çarpmaktadır. Kafasındaki yazıtlar, boyun bölgesinde bir kolye ve ortada bir başlığa ait olduğunu gösteren bir el. Arkada resimler ve bir kemer var. Akinak’a benzer kısa bir kılıç çekilir. Bu tür silahlar Saka döneminde aktif olarak kullanılmıştır. Tarihçi, arkeologlar olmadan heykelim hangi döneme ait olduğunu belirlemenin zor dedi. 

Abdikerimov, balbal heykelinin muhtemel menşeii için Sarı Bulun Antik Kenti’ni işaret ederek "Sarybulun antik kentinin [Chigu veya Chiguchen – Çin kaynaklarında “Kızıl Vadi Şehri”] Issık-Kul’un doğu kesiminde olduğuna dair tarihi kanıtlar var. Ak-Bulun ve Frunze yerleşimleri arasında M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan tarihi kurganlar (mezarlar) vardır. Fergana ve Almatı’da böyle kurganlar " dedi.

 Kırgızistan ve Kazakistan Yazarlar Birliği üyesi Kadirbek Musaev keşif konusunda, “Ellerinde bir hançer var, bu yüzden bir erkek de olabilir. Balbal 2 metre 70 santimetre uzunluğundadır. Kazılar sırasında, traktör sürücüleri ön kısma hafif zarar verdi. Bu yaralanmalar olmasaydı, cinsiyeti belirlemek mümkün olurdu. Genel olarak, bu tür taş heykeller bu bölgede daha önce bulunmadı, “dedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar