Kemerburgaz'daki Eğri Kemer İSKİ tarafından restore edilecek

Kemerburgaz'daki Eğri Kemer İSKİ tarafından restore edilecek

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinin Kermerburgaz mevkiinde yer alan 408 metre uzunluğa, 35 metre yüksekliğe ve 3 katında toplam 31 farklı kemer gözüne sahip Eğri Kemer olarak tanınan Kovuk Kemer'in restorasyonu için çalışmalar başlayacak.

Dünyada ismi su medeniyetinin şehri olarak Roma ile birlikte anılan İstanbul'da farklı dönemlerde inşa edilmiş altı farklı su yolu bulunuyor. İstanbul’un önemli su yollarından biri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mimar Sinan tarafından inşa edilen Kırkçeşme Su Yolu Sistemi’dir. Dünyada halen çalışan en eski su yolu sistemlerinden biri olan Kırkçeşme Su Yolu Sistemi’nde 4’ü abide kemer olmak üzere 33 farklı su kemeri bulunuyor.

Bu abide kemerler arasında yer alan ve bazı kısımları zamana yenik düşen Kovuk Kemer, İSKİ tarafından restore edilecek.

Kemerbuzgaz sınırlarındaki Eğri Kemer adıyla meşhur Kovuk Kemeri aslına uygun olarak mümkün olan minimum müdahale ve titiz bir çalışma ile restore edeceğini iddia eden İSKİ'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:  "Eyüpsultan’da bulunan 408 metre uzunluğa, 35 metre yüksekliğe ve 3 katında toplam 31 farklı kemer gözüne sahip olan Kovuk Kemer’in restorasyon çalışmaları yaklaşık 20 milyon liraya mal olacak. Geçtiğimiz Ağustos ayında çalışmalarına başlanan restorasyon projesi 2020 yılında tamamlanacak.

Uzmanlardan oluşan  bilim heyetinin de destek vereceği çalışma ile tarihte Eğri Kemer, Kovuk Kemer ve Kırık Kemer isimleri ile anılan kemerin uzun yıllar daha İstanbul’un simge yapılarından biri olarak geleceğe taşınması hedefleniyor"


Benzer Haberler & Reklamlar