Kazakistan'da 3 bin yıllık göçebe olmayan Saka yerleşimi keşfedildi

Kazakistan'da 3 bin yıllık göçebe olmayan Saka yerleşimi keşfedildi

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'ın iki kilometre batısında tarihi Akbaur mağarasının yakınlarındaki arkeoloji kazılarında, son Bronz Çağı ile erken Demir Çağı'na tarihlenen bir Saka yerleşimi keşfedildi. Arkeolojik kanıtlar, Sakaların önyargı ve tahminlerin aksine göçebe değil yerleşik yaşam sürdüğünü gösterdi.

Yerel haber kaynaklarına göre, Kazakistan'nın başkenti Nur-Sultan (eski adıyla Astana) iki kilometre batısında bulunan arkeolojik kalıntıları barındıran Akbaur mağarasının yakınlarında Kazakistanlı araştırmacı Zeynolla Samashev liderliğinde gerçekleşen 2019 arkeoloji kazılarında, son Bronz Çağı ile erken Demir Çağı'na tarihlenen bir Saka yerleşimi keşfedildiği belirtildi.

Kimliği konusunda tartışmalar sürse de Türk kavmi oldukları yönünde güçlü kanıtlar bulunan Sakalar, tarihsel olarak Orta Asya, Güney Kafkasya, Afganistan ile günümüz Hindistan topraklarında yaşayan ve genellikle göçebe yaşam tarzı ve ekonomisine sahip olduğuna inanılan İskit kültürüne mensuptu.

Zeynolla Samashev: Bölgedeki Sakalarının yerleşik yaşadığı, göçebe olmadığını gösteren bulgular var

Kazı ekibi başkanı arkeolog Zeynolla Samashev, “Arkeolojik alanın ilk katmanda, buğday öğütmek için kullanılan değirmen taşları, binlerce seramik eşya parçası, at, koyun ve keçi kemiklerine rastladık. Aynı zamanda burada yaşayan insanların ekonomisinin karmaşık yapısını açıkça gösteren çok sayıda bulguya rastladık. Buluntular M.Ö. 11. ve 9. yüzyıllar arasına tarihleniyor. Bölgenin ilk Saka'larının yerleşik olduğunu, göçebe hayat sürmediğini gösteren bulgular var. Tarım, çiftçilik, sığır yetiştiriciliği, metalurji ile uğraşmışlar ve el sanatları geliştirmişler" dedi.

Nikolai Bokovenko: Doğu Kazakistan topraklarında ilk kez bir Saka yerleşiminin bulundu

Petersburg'daki Rus Bilimler Akademisi Maddi Kültür Tarihi Devlet Enstitüsü Arkeoloji Bölümünde görev yağan kıdemli araştırmacı Nikolai Bokovenko da bu sonuçları doğruluyor:  “Akbaur-1 yerleşiminde çok önemli bir bilimsel keşif yapıldı. Doğu Kazakistan topraklarında ilk kez bir Saka yerleşimi bulundu. Onların hem sığır yetiştiriciliği hem de çiftlik tarımı yaptığını gösteren karakteristik özellikleri doğrulayan çok sayıda bulgu var" dedi.

Kazılara Türk Arkeologlar da katılacak

Türkiye ve Azerbaycan'dan gelecek arkeologların da katılmasıyla, arkeoloji kazılarına gelecek yıl devam edileceği belirtildi. Bu esnada bilim adamları, Akbaur bölgesindeki çeşitli sitelerde bulunan arkeolojik kalıntıları sınıflandırıp tarihlendirecek. Bulunan eserler, teknolojik analizler için özel laboratuvarlara gönderilecek ve daha sonra bölge müzesinde saklanacak.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar