Kayserya limanında Bizans altınlarıyla dolu bronz kap bulundu

Kayserya limanında Bizans altınlarıyla dolu bronz kap bulundu

Yahudiye'nin Kayserya antik limanındaki arkeoloji kazılarında içine 24 altın sikke ve bir küpe saklanmış bronz kap bulundu. Bir kuyu kenarındaki iki taş arasına bulunan kabın 1101 yılı Haçlı istilası sırasında saklandığı ve sahibinin bir daha onu almaya gelemediği tahmin ediliyor.

İsrail kuzeyindeki Yahudiye (Judea) şehrinin antik dönemden bu yana kullanılan Akdeniz Limanlarından Kayserya'da (Caesarea) 900 yıl öce Haçlıların bölgeyi işgali sırasında saklandığı tahmin edilen küçük çaplı bir hazine bulundu. 

İsrail Eski Eserler Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre (IAA: The Israel Antiquities Authority), liman kentinin Abbasi ve Fatimiler döneminde Müslümanların yaşadığı bir mahallesindeki kuyu kenarında iki taş arasına saklanmış olarak bulunan bronz kapta 24 altın sikke ve bir altın küpe yer alıyordu.

IAA'nın gerçekleştirdiği arkeoloji kazısının liderleri Peter Gendelman ve Muhammed Hatar, bulunan sikkelerin 11'inci yüzyılın sonlarına tarihlendiğini belirttiler.  Altın sikkeler 1071 - 1079 yılları arasında hüküm süren Bizans İmparatoru VII. Mihail Dukas'ın adına (nomisma histamenon) darp edilmişler.

Arkeologlara gör; Hazineyi şehrin ortaçağ tarihinin en dramatik olaylarından biri olan 1101 yılındaki Haçlı fetihine tarihlendirmek mümkün. O dönemin yazılı kaynaklara göre, Kayserya sakinlerinin çoğu, 1101 yılında Kudüs Haçlı Krallığı kralı I. Boudouin'in (Baldwin I: 1100-1118) ordusu tarafından katledildi. Yaşanan katliam sırasında hazinenin sahbi ya da onu ele geçiren biri tarafından sakladığı ama öldürüldüğü ya da esir alınıp köle olarak satıldığı için onları bir daha alamadığı tahmin ediliyor.

IAA madeni para uzmanı Robert Kool, "Bu altın sikkelerden biri veya ikisi basit bir çiftçinin yıllık maaşının karşılığıydı, bu yüzden onu saklayan kişi ya zengin ya hırsız ya da muhtemelen tüccar gibi görünüyor" dedi.   arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar