Karakuş Tümülüsü'nde yıkılan tokalaşma sütunu yeniden ayağa kaldırılıyor

Karakuş Tümülüsü'nde yıkılan tokalaşma sütunu yeniden ayağa kaldırılıyor

Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Karakuş Tümülüsü'nde restorasyon çalışmaları başlandı. Tokalaşma sütunun yıkılan parçaları tekrar birleştirilirken, Adıyaman Müzesi Müdürlüğü'ne götürülen Tokalaşma sahnesini gösteren steli de tekrar arkeolojik alana getirildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte Karakuş Tümülüsü'ndeki 2 bin yıllık tokalaşma sütunu yıkılmış, sütun üzerindeki stel ise koruma amacıyla Adıyaman Müzesi'ne kaldırılmıştı. 

Adıyaman Müzesi Müdürlüğü bahçesine getirilen tokalaşma steli, restorasyon çalışmaları kapsamında vinçle bulunduğu yerden alınarak yeniden Karakuş Tümülüsü'ne götürüldü.

Müze Müdürü Mehmet Alkan,  restorasyon çalışmalarının 10 gün süreceğini ifade ederek, "Depremlerden sonra kırılan kabartma stelini müzemizin bahçesine getirmiştik, burada 3 parça halinde olan kabartmayı vinç yardımıyla buradan alıp tekrar Karakuş Tümülüsü'ne götürüyoruz. Restorasyon çalışmaları kapsamında devrilen sütun kaldırılacak ve kabartma sütunu ise yapıştırılacak. Yerli ve yabancı turistlerimizi ziyarete bekliyoruz." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı Müzeler Dairesi tarafından konuyla ilgili "II. Mithridates tarafından yaptırılan ve 6 Şubat depremlerinde yıkılan, Karakuş Tümülüsünün kuzeybatı yönündeki II. Mithridates ile kızkardeşi Laodike'nin tokalaşma kabartması, iki kaide ve altı tanburdan oluşan sütunu ayağa kaldırma çalışmalarına başladık" açıklaması yapıldı. 

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar