Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi açıldı

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi açıldı

Kanlı Tabya, restore edilip Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi'ne dönüştürüdü.

Kars'ta, Osmanlı Devleti tarafından doğu sınırlarının korunması için yapılan, Osmanlı-Rus Savaşı'nda bir tabur askerin şehit olması nedeniyle literatüre "Kanlı Tabya" olarak geçen ve restore edilip "Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi"ne dönüştürülen tabyanın açılışı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş,Kurtulmuş, açılış dolayısıyla tabya içinde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok önemli bir toprak parçasında bulunduğunu, Anadolu denilen bu coğrafyada tarih, kültür, medeniyet bakımından büyük hazinelerin yer aldığını belirtti.

Bunun büyük bir şans olduğunu ve aynı zamanda da büyük bir sorumluluk yüklediğini anlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Dünyanın hiçbir tarafında böyle bir ülke yok. Bir tarafta Göbeklitepe, bir tarafta Efes var. Bir tarafta Eshab-ı Kehf, bir tarafta Hazreti Mevlana, Eyyüp Sultan Hazretleri, Ebü'l-Hasan Harakani Hazretleri var. Böylesine mübarek bir zenginliğin üzerinde oturuyoruz. Troya’dan Osmanlı'ya kadar bu coğrafyada 24 büyük medeniyet gelmiş ve geçmiş. Her birisinin eserleri var. Sadece fiziki eserler anlamında söylemiyorum. Günlük hayatımızın içerisinde bugün bile devam ettiğimiz, bugün bile sürdürdüğümüz birçok izleri var."

Kurtulmuş, bu anlamda Anadolu topraklarının, Trakya ve hatta çok daha geniş bir gönül coğrafyasının zengin bir arşiv olduğunu aktararak, "Dünyanın en önemli arşividir, dünyanın en zengin kütüphanesidir. Burada farklı tarihi kültürel değerleri hep beraber bir arada buluyoruz ve bunları sonraki nesilleri öğretmek için canla başla gayret sarfediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin gönül coğrafyasının 780 bin kilometrekarelik alanla sınırlı olmadığını dile getiren Kurtulmuş, gönül coğrafyasının Afrika’nın uçlarına, Doğu Afrika’ya, Orta Afrika’ya, Güney Afrika’ya, Batı Afrika’ya, Asya’nın içlerine kadar uzandığını söyledi.

Bakan Kurtulmuş, bu binaları laf olsun diye onarmadıklarını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ne buradaki Kanlı Tabya laf olsun diye onarılıyor ne de Darfur’daki Sultan Ali Dinar’ın sarayını laf olsun diye onarmıyoruz. Hatıralara sadece saygı olsun diye de değil. Bu hatıraları canlandırıp, yeniden bu geniş coğrafyanın birliğini, beraberliğini, vahdetini, bu milletin yeniden gücünü, asaletini, kudretini ve saffetini ortaya koymak için bunları yapıyoruz. Buradan genç nesillerimiz inşallah dersler alacaklar. Kanlı Tabya’da yaşananları hatırlayacaklar. Niçin bu cephelerin açıldığını, niçin bu milletin üzerine saldırıldığını, bugün niçin saldırıldığını anlamak için öğrenecekler."

- "Ecdat boşuna kan dökmemiş, şehit olmamış"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da Kars’ın tarihi dokusuna bakıldığında birçok şehrin sahip olmak adına belki de can atacağı binlerce değeri bulunduğunu belirtti.

Anadolu coğrafyasının her yerinin kıymetli olduğunu söyleyen Arslan, "O kadar kıymetli ki binyıllardır hep birilerinin gözü bu coğrafya üzerinde olmuş, hep birilerinin gözü Asya ile Avrupa arasında geçiş noktası olan, Afrika ile Balkanlar'ı, Kafkaslar'ı, Ortadoğu’yu birbirine bağlayan köprü konumundaki bu ülkenin üzerinde hep birilerinin gözü, hep emelleri olmuş. Gerçekten değerli bir coğrafyadayız." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kurtulmuş ve Arslan, açılışını yaptıkları müzeyi gezerek, "Kars Antlaşması"nın ardından Rus heyetince dönemin Kolordu Komutanı Kazım Karabekir'e hediye edilen "Beyaz vagon"u inceledi.

Heyet daha sonra kent merkezindeki Gazi Ahmet Muhtarpaşa Konağı'nı ziyaret etti.


Benzer Haberler & Reklamlar