Kadyanda Antik Kenti Likya kentlerinin birbiriyle bağlantısını gösteriyor

Kadyanda Antik Kenti Likya kentlerinin birbiriyle bağlantısını gösteriyor

Tlos ve Telmessos Antik Kentlerimin görülebildiği bir tepede inşa edilmiş, Kadyanda Antik Kenti Likya kentlerinin birbiriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Muğla'nın ​​​​​Fethiye ilçesinin Yeşilüzümlü Mahallesi'ndeki 1992 yılında keşfedilerek aynı yıl kazılar yapılan  Kadyanda Antik Kenti’nde  Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü himayesinde, Fethiye Müze Müdürlüğü başkanlığında, Muğla Valiliği, Fethiye Belediyesi ve muhtarlık iş birliğiyle arkeolojik çalışmaların devamı için temizlik çalışması yapıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Şahin Gümüş'ün bilimsel sorumluluğunda gerçekleşecek kazı çalışmalarının bu yıl 4 ay sürmesi planlanıyor.

Güneyindeki Roma dönemi mezarlarında, Helenistik dönemde inşa edilen tiyatroda ve M.Ö. 5. yüzyıla ait Likya anıt mezarlarında temizlik ve kazı çalışması yapılan Kadyanda'nın surlarla çevrili hakim bir tepede yer aldığına dikkat çeken Dr. Şahin Gümüş, "Kentin kurulduğu alan deniz seviyesinden 950 metre yüksekte. Havası daha serin. Helenistik ve Roma dönemi sakinlerinin havasından dolayı burada yaşamayı tercih ettikleri düşünülüyor. Kentte şu anda görülebilen kalıntıların tamamı Helenistik ve Roma dönemine ait. Agora, stadion (stadyum), tiyatro ve tapınak gibi tanınabilen yapılar var. Kentte en son 1992'de kısa süreli kazı çalışması yapılmış. Bunun dışında herhangi bir kazı yapılmamış. Buradaki kalıntılar, yazıtlar ve antik kaynaklar çerçevesinde tanımlanabiliyor." dedi.

Gümüş, Kadyanda Antik Kenti'nden Tlos ve Telmessos Antik Kenti'nin görülebildiğini, bunun Likya kentlerinin birbiriyle bağlantısının göstergesi olduğunu belirtti.

Kadyanda Antik Kenti'nin atletlerinin başarısı ile tanınıyor

Kadyanda Antik Kenti'nin atlet ve sporcuların başarılarıyla bilindiğini dile getiren Gümüş, "Tlos ve Xanthos Antik Kenti'nde atletlerin başarısını anlatan yazıtlar var. Antik kentte sportif faaliyetler için bir stadion, koşu pisti var. Bu pistte tek taraflı bir tribün inşa edilmiş. Burada koşu müsabakalarının yapıldığını anlatan yazıtlar var. Oyunların hangi tarihlerde düzenlediği bilgileri mevcut." diye konuştu.

​​​​​​​Kazıların ardından eserlerin gün yüzüne çıkmasıyla antik kentin turistik olarak da bölgeye katkı sunacağı umuluyor.

Gümüş, antik kentin şimdilim çok fazla bilinmediğini, ancak kazı çalışmalarıyla bölgeye gelen ziyaretçi sayısında da artış gözlendiğini vurguladı.


Benzer Haberler & Reklamlar