İzmir Barosu ve Allianoi Girişim Grubu AİHM kararını yorumladı

İzmir Barosu ve Allianoi Girişim Grubu AİHM kararını yorumladı

Yortanlı Barajı'nın suları altında kalan Allianoi Antik Kenti ile ilgili AİHM kararı konusunda basın toplantısı düzenleyen İzmir Barosu ve Allianoi Girişim Grubu, karr hakındaki yorumlarını açıkladı. Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Üstün Reainart, "Allianoi yok oldu. Bu bizim için buruk da olsa bir zaferdir" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), geçtiğimiz gün İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan ve Yortanlı Barajı'nın suları altında kalan Allianoi Antik Kenti ile ilgili bilgi edinme hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve Bergama’daki antik Allianoi yerleşiminin Yortanlı Barajı’nın suları altında kalmaması için mücadele ederken İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tutanakları kendisine verilmeyen Avukat Arif Ali Cangı'yı haklı bulmuştu. .

İzmir Barosu ve Allianoi Girişim Grubu AİHM kararıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Üstün Reainart: Bu bizim için buruk da olsa bir zaferdir.

Toplantıda konuşan Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Üstün Reainart, "Yıllar süren hukuk mücadelemizin sonunda AİHM, birkaç hafta önce çalışmalarımızın değerini tanıyan kararını açıkladı. Bu bizim için buruk da olsa bir zaferdir. Çünkü, Allianoi yok oldu. Ancak unutulmasını istemiyoruz. Allianoi çok önemli bir mücadeleydi. Aktivizmin hak olduğunu ve toplum aktivistinin bilgiye erişiminin hak olduğunu vurgulayan bu karar oldukça önemli bir karar. 2004 yılında bir araya gelerek oluşturduğuz Allianoi Girişim Grubu'nun mücadelesinde ne derece haklı olduğu, AİHM tarafından 2019 yılında verilen kararla bir kez daha tescillenmiştir" dedi.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel: Tarih onları mahkum edecek.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise "Bu mücadele, bir miras, aynı zamanda yaşadığımız dünyayı toplumu korumanın mücadelesi. Çok güzel bir örnek. Farklı meslek alanlarından birçok arkadaşımız 'Bu dünya bizim, yağmalatmayacağız' dedi. Hâlâ devam ediyorlar. Bu mücadeleyi sürdürenler unutulmayacak ama o tarihi dokuyu suyun altına gömenler de unutulmayacak. Tarih onları mahkum edecek. Mücadeleyi yürüten arkadaşlarımız önümüzü açacaklar; biz Baro olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Sonuna kadar bu mücadelenin bir parçası olarak devam edeceğiz" diye konuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar