İtalyan polisinden tarihi eser mafyasına ağır darbe

İtalyan polisinden tarihi eser mafyasına ağır darbe

Sicilya'nın arkeolojik alanlarında kaçak kazılarla çıkarılan tarihi eserleri Avrupa'daki sanat galerinde satan ve tarihi eser görünümlü eserler pazarlayan İtalya merkezli tarihi eser kaçakçılığı çetesine 4 ayrı ülkenin 40 ayrı noktasında eş zamanlı baskın yapıldı.

İtalya'nın Carabinieri Polis Teşkilatı Kültürel Miras Bürosu (Carabinieri art heritage police) ekipleri 4 yıldır peşinden koştuğu tarihi eser mafyasına ağır darbe vurdu.

Sicilya'nın antik kentlerinden ve arkeoloji alanlarından tarihi eserleri yasa dışı yollarla çıkartarak Almanya'ya kaçırdıktan sonra, Münih'teki müzayede evlerinde sahte menşeyli sertifikalarla satan çete mensuplarına AB polis teşkilatı Europol'ün (Avrupa Polis Ofisi) de desteği ile eş zamanlı baskınlar yapıldı...

Operasyonlar 61 yaşında İtalyan'ın evinde yüklü para bulunmasıyla başladı

Deutsche Welle kaynaklı haberlere göre; Kaçak Tarihi eser mafyasına yönelik ilk operasyon Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Ehingen şehrinde düzenlendi. Tarihi eser kaçakçılığından tutuklanan 61 yaşında İtalyan'ın evinde nakit para olarak 30.000 Avro bulundu.

Paranın yasa dışı tarihi eser satışından elde edildiği saptandı ve alışverişi gerçekleştiren sanat galerisinin sahibi İngiliz William Veres Londra'da yakalanarak tutuklandı.

Kaçak tarihi eserlerin yasal gösterilip satılmasıyla alakalı olarak İspanya'nın Barselona kentinde de bir İtalyan tutuklandı. Europol'ün desteğiyle soruşturma ve kovuşturmalar neticesinde çetenin çökertilmesi için Avrupa'nın 4 ayrı ülkeside 40'ın üzerinde eve eşzamanlı polis baskını düzenlendi. 3'ü Almanya, İspanya ve İngiltere'de olmak üzere 23 çete mensubu yakalandı.

Çeteyle bağlantısı tespit edilen Münih'teki iki müzayede evinin evrakları ve eserleri inceleniyor. Yakalananlar dışında 5 çete mensubu muhbirlik yapmak ve polise düzenli rapor vermek şartıyla serbest bırakıldı.

25.000 civarında tarihi eser ve tarihi eser süsü verilmiş obje yakalandı

25.000 civarında tarihi eser ve tarihi eser süsü verilmiş obje, Sicilya'nın antik merkezlerindeki arkeoloji alanlarında kaçak kazı için kullanılan 1.500 dedektör ile definecilikte kullanılan aletler ele geçirildi.

 Gino Amca'nın çetesi

Çetenin liderinin Sicilya'nın Riesi kentinde çalışan "Zu Gino" (Gino Amca) lakaplı 76 yaşındaki İtalyan olduğu belirlendi. Mafya liderinin ve çetenin diğer elemanlarının yakalanması için kovuşturma sürdürülüyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar