İstanbul'da tarihi eser kaçakçılığı

İstanbul'da tarihi eser kaçakçılığı

Jandarmanın operasyonunda, Roma dönemine ait 3 mozaik ele geçirildi, olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı

İstanbul: İstanbul'da jandarmanın tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyonunda, 3 mozaik ele geçirildi, olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle müzelerin yağmalandığı ve buradan kaçırılan bazı tarihi eserlerin Suriye uyruklu şahıslar tarafından illegal yollarla İstanbul'a getirildiği istihbaratı üzerine çalışma başlattı.

Bu çerçevede 2 aracı takibe alan jandarma ekipleri, eş zamanlı olarak araçları Büyükçekmece ve Çekmeköy'de durdurdu. Araçlarda bulunan 4 kişi gözaltına alındı.

Büyükçekmece'deki araçta 1, Çekmeköy'de durdurulan araçta ise 2 mozaik ele geçirildi.

Arkeoloji Müzesi Müdürlüğüne teslim edilen eserlerde yapılan ilk incelemede, 80x80 santimetrelik mozaikte mitolojik bir baş tasviri, 120x120 santimetrelik mozaikte Hazreti Adem ve Hazreti Havva olduğu iddia edilen tasvirin yer aldığı, 120x100 santimetrelik diğer mozaik üzerinde ise Apollon ya da Nymphe tasvirinin bulunduğu değerlendirildi.

Roma Dönemi'ne ait olduğu belirlenen 3 eserin "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu" kapsamında tasnif ve tescile tabi, müzelik değerde, alım ve satımı yasak eserlerden olduğu ve üzerlerinde yer yer onarımların yapıldığı tespit edildi.

Gözaltına alınan 4 kişi, "Kültür ve Tabiat Varlığı Kaçakçılığı" suçundan mahkemeye sevk edildi.

 

A.A. Mustafa Hatipoğlu 


Benzer Haberler & Reklamlar