İngiltere'de soygun girişimi arkeolojik eserlerin bulunmasına yol açtı

İngiltere'de soygun girişimi arkeolojik eserlerin bulunmasına yol açtı

İçinde ATM bulunan market binasında kamyonetle çarparak hırsızlık yapmayı planlayan saldırganlar, amaçlarına ulaşamadılar ama onların zemşnde yol açtığı hasarı inceleyen arkeologlar ilginç tarihi bulgulara rastladılar.

İngiltere'nin Essex kontluğunun Colchester kentindeki Dedham köyünde yaşayan soygun girişimi sonrası tarihi eserler ortaya çıkarıldı.

Koç Saldırısı (Ram-raiding / Koç Hücumu) olarak tanımlanan yöntemle, köyde bulunan bir kooperatif marketi içindeki ATM'yi soymak isteyen hırsızla, kamyontle binanın duvarını yıkmaya çalıştılar. Fakat darbeleri istedikleri kadar yıkıcı olmayınca hırsızlar amaçlarına ulaşamadan olay yerinden kaçmak zorunda kaldılar.

Ancak onların tahrip ettiği yerde oluşan çökme sonucu binanın altında bazı tarihi eserler olduğu fark edildi.

1520 yılında inşa edildiği belirlenen yaklaşık 5 asırlık tarihi İngiliz evinde inceleme yapan Colchester Arkeoloji Vakfı (CAT) arkeologları, Ortaçağa ve Tudor dönemi olarak adlandırılan (İngiltere ve Galler'e özgü bir tarihi dönemlendirme) 1485 ile 1603 arasına tarihlenen bazı tarihsel kalıntılara rastladılar.

Buluntuların en ilginci evin kapısına yakın yerde gömülmüş iki kulplu ve üç ayaklı kazan şekilinde bir çömlekti. Arkeologlar çömleğin bulunduğu noktaya dayanarak, evi kötü ruhlardan korumak için bilinçi şekilde gömülmüş tılsımlı bir eşya olduğunu tahmin ediyorlar.

Ekip arkeolojik kazı sırasında bir Ortaçağ ocağı ve 15. yüzyıla tarihlenen ve o dönemde İngiltere’de oldukça nadir bulunan bir iç sundurma  keşfettti.

Colchester Belediyesine göre ahşap iskeletli binan Kilise'nin tam karşısında yer aldığı için muhtemelen kilise cemaatinin önde gelen tüccar ailelerinden birine aitti.

Colchester Belediye Meclisi Arkeoloji Uzmanı Dr. Jess Tipper, “Bu çirkin soygun girişimi sonrası, ilçenin tarihine katkı sağlayan buluntular ortaya çıkmasından dolayı çok memnunuz” dedi.

Bir kooperetife ait market olarak kullanılan tarihi ev arkeolojik çalışmaların bitmesinin ardından, hırsızların olası saldırılarına karşı çelik parmaklıklarla güçlendirilerek yeniden hizmete açılıdı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar