İki bin yıl önce mezara köpek yavrusu ile birlikte gömülmüş bebek bulundu

İki bin yıl önce mezara köpek yavrusu ile birlikte gömülmüş bebek bulundu

Fransız arkeologlar, 80 santimetre uzunluğunda çivilerle inşa edildiği anlaşılan ahşap bir tabut içinde, yavru köpekle birlikte gömülmüş, yaklaşık bir yaşında bebek iskeleti buldular. Gömünün birinci yüzyılın başlarında yapıldığı sanılıyor. Çocukla birlikte gömülen eşyalar, onun seçkin bir aileye mensup olduğunu gösteriyor.

Fransa’da Clermont-Ferrand Auvergne Havalimanı sahasında inşa edilecek bir geliştirme projesi öncesinde arkeolojik araştırma ve krutarma kazıları gerçekleştirdi. Geçtimiz yılın Kasım ayından bu yana süren çalışmalarda şu ana dek 7,4 dönümlük alanı kazıldı. 

Roma döneminde Galya sınırları içinde kalan alanda yapılan kazılar sırasında hayli ilginç bulgular içeren bir bebek mezarı keşfedildi.

Yaklaşık bir yaşında olduğuna inanılan çocuk, birinci yüzyılın başlarında, Roma yönetimi sırasında, 80 cm uzunluğunda, çivilerle yapılmış ve dekoratif bir demir etiketle işaretlenmiş ahşap bir tabutun içine gömülü olarak bulundu. Tabut 2 metreye 1 metrelik bir mezara yerleştirilmiş ve içinde yağ ve ilaç olduğu düşünülen bir dizi pişmiş toprak vazo ve cam kaplar, yarım domuz, üç jambon ve diğer domuz eti parçaları ve iki tane de başsız tavuk dahil olmak üzere yaklaşık 20 nesne ile gömülmüştü.

The Guardian.com'da yer alan habere göre; Fransız arkeologlar, evcil hayvanıyla gömülmüş 2.000 yıllık bebek kalıntılarının nadir bir keşif olduğunu belirtiyorlar. 

Arkeologlar ayrıca bir kefen takmak için kullanılan dekoratif bir bakır pim ve oyuncak olduğuna inanılan bükülmüş bir metal çubuğa tutturulmuş 30 cm'lik bir demir halka bulduklarını söylediler. Çubuğun ucu, tabutun dışında ölen kişinin ayaklarının dibine yerleştirilen bir köpek yavrusu bacaklarının arasına kaydırılmıştı. Genç hayvan, bronz süslemeli bir tasma ve küçük bir çan takıyordu.

Kazıdakiler, özellikle bebeğin kardeşi olabilecek daha büyük bir çocuğa ait, kırık bir kabuk parçası üzerine yerleştirilmiş bir süt dişini de buldular. 

Yetişkinler genellikle günümüzde modern Fransa, Belçika ve komşu ülkelerin bazı bölgelerini içeren Roma Galya'sında yakılırdı, ancak çocuklar genellikle aile mülküne gömülürdü, bu da yakınlarda oldukça büyük bir villanın bulunduğunu düşünülüyor.

Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü (INRAP) , "Bu merhuma eşlik eden öğeler, hem miktar hem de kalite açısından kesinlikle olağanüstü," dedi . “Böylesine bir tabak çanak çömlek ve doğranmış eşya bolluğu ve çocuğu mezarına kadar takip eden kişisel eşyalar, ailesinin ait olduğu ayrıcalıklı rütbenin altını çiziyor. Bir köpeğin küçük bir çocukla ilişkisi cenaze bağlamında iyi bir şekilde belgelenmiştir, ancak burada sıra dışı olan yaka ve çandır. "

Fransa'da bir çocuk mezarının en eski ve en önemli buluntusu olduğu bildiriliyor. Birkaç on yıl önce Roma'nın Galya'yı fethinden kalma olduğuna inanılan eski bir mezarda, işgalcinin bir asker olduğunu düşündüren bir dizi silah vardı.

Clermont-Ferrand kazısından sorumlu Laurence Lautier, bulgunun “vazo ve adakların bolluğu nedeniyle olağandışı olduğunu söyledi. Bu tür mezarda genellikle ayağa yerleştirilmiş bir veya iki çömlek buluyoruz. Burada 20 civarı ve birçok yiyecek teklifi var. "

AFP'ye, mezardaki nesnelerin sayısının “belli bir sosyal statü… açıkça çok zengin bir aile” önerdiğini ve vazo ve saksıların “çocuğun cenaze ziyafetindeki yiyecek ve içecek bölümünü” içereceğini söyledi.

3,5 hektarlık (7,4 dönüm) kazı, demir çağından antik çağlara ve orta çağlara kadar çeşitli nesnelerin yanı sıra daha modern eserler attı.

Mezarda bulunan kaplar üzerinde ne tuttuklarını belirlemek için testler yapılıyor. Kazıların Şubat ayına kadar devam etmesi bekleniyor.


Benzer Haberler & Reklamlar