Iğdır'da restore edilen anıt mezarlar

Iğdır'da restore edilen anıt mezarlar

1919 yılında Ermenilerin Iğdır'da Müslüman Türk nüfusuna uyguladığı katliamla şehit düşenlerin anıt mezarları, restore edilerek ziyarete açıldı

IĞDIR: Iğdır'da, 1919 yılında Ermenilerin Müslüman Türk nüfusuna uyguladığı katliamla şehit düşenlerin anıt mezarları, restore edilerek, törenle ziyarete açıldı.

Ermeni çetelerinin, 13 Eylül 1919 tarihinde Oba köyünde, 6-7 Ekim 1919 tarihinde ise Hakmehmet köyünde gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin anısına yapılan anıt mezarların, restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Merkeze bağlı Hakmehmet ve Oba köylerinde, Başbakanlık Tanıtım Fonu ile Türkiye Anıtlar Derneği tarafından restore edilen anıtların açılışında konuşan AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Ermenistan'ın geçmişte olduğu gibi şu anda da işgal çabaları içinde olduğunu söyledi.

Dağlık Karabağ'da dahil olmak üzere Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan işgali altında olduğunu belirten Aras, "Benim milletim, benim ecdadım hiç bir zaman soykırım yapmamıştır. Biz ecdadımıza güveniyoruz, utanacağımız hiç bir şey yoktur. Bütün arşivleri açalım, bakalım burada bir soykırım mı var, yoksa Ermeniler bir tehciremi tabi tutulmuşlar. Moskova'daki arşivler ziyarete açılmıştır. Ben de birtakım bilgilere oradan ulaştım. Biz soykırım falan uygulamamışız, bilakis Osmanlı'nın sadık tabakası olan ve bu günde dahil en refah devirlerini Osmanlı'nın mahiyetinde geçirmişler." dedi.

Uluslararası Diaspor Merkezi Genel Başkanı İsmail Ağayev ise bölgedeki Azerbaycan ve Türkiye kökenli Türk ve Kürt'lerin Ermeniler tarafından katledildiğini belirtti.

Türkiye milletiyle bütün dünyada sözde ve yalan olan soykırıma karşı olduklarını dile getiren Ağayev, şöyle konuştu:

"Azerbaycan devleti hem de milleti size güveniyor. Bizim sizden başka ne dostumuz ne de kardeşimiz var. Hatırlarsanız, Sarkisyan bir çıkış yaptı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında konuştu. İlham Aliyev de dedi ki 'Arkasından konuşma, Erdoğan burada yok ama ben cevap veririm' bu gösterir ki Azerbaycan ve Türkiye siyaseti iki kardeş ülke arasında güzel yürüyor. Fransa'da bir terör saldırısı olunca bütün dünya oraya toplandı. Ancak Ankara'da da terör saldırısı oldu. Bu olayda Azerbaycan'dan başka hiç bir devlet oraya gelmedi. Bu da gösteriyor ki biz bir olmalıyız."

Konuşmaların ardından katılımcılar açılışı gerçekleştirilen anıtları gezip, şehit düşenlerin ruhuna fatiha okudu.

Açılışa, Vali Vekili Bilgehan Karanfil, Garnizon Komutanı Albay Ekrem Küçükberber, İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Türkiye Anıtlar Derneği Genel Sekreteri Selçuk Önal ile Dünya Azerbaycan Kongresi Tataristan Başkanı Serraf Kerimov ve vatandaşlar katıldı.


AA  Hüseyin Yıldız 


Benzer Haberler & Reklamlar