İçine 5 ceset gömülmüş Tunç Çağı ayin alanı bulundu

İçine 5 ceset gömülmüş Tunç Çağı ayin alanı bulundu

İngiltere'de M.Ö. 2000 yılına tarihlenen hengiformik anıt alanını çevreleyen hendeğe özenle gömülmüş 5 iskelet arkeologları doğal olarak şaşırttı. İşte Çemberi mezarlık olan 'Stonehenge'

İngiltere'nin Stratford eyaletindeki Warwickshire tarlalarında 2016 yılında gerçekleşen arazi taramaları sonucu Mansell Çiftliği'nde yapılmasına karar verilen arkeoloji kazılarında, 4 bin yıl öncesine tarihlendirilen henge tipinde (üzerine taş ya da tahta dikitler bulunan dairesel planlı kült alanları) dairesel kült alanı bulundu.

Üzerinde dairesel formlu taş dizilerileri yer alan (ünlü Stonehenge de dahil olmak üzere) pek çok tarih öncesi henge alanının, dini gruplarca ritüel merkezi ve toplantı yeri olarak kullanıldığı biliniyor.

Fakat Warwickshire'ın Newbold-Stour'da bulunan (The Newbold Henge) ve M.Ö 2.000 yıllarına tarihlenen alanın, tam olarak kullanım amacı belirlenebilmiş değil. Çünkü Warwickshire Eyalet Meclisinin arkeologlarınca keşfedilen kült alanı, İngiltere'de en ünlüleri Amesbury'da bulunan Stonehenge olan kült alanlarından hayli farklı ve şaşırtıcı özellikler taşıyor.

Alan, öncelikle Stonehenge’den farklı olarak dairesel alandan oluşmasına rağmen, hendekle çevriliydi ve hendek kazılırken çıkarılan hafriyat ile çevresine bir set oluşturulmuştu.

Ayrıca hendek içerisinde Son Tunç Çağına tarihlenen beş iskelet bulundu. Cesetler birininin üzerine gelmeyecek şekilde gömülmüştü. Batı kısmındaki 3 iskeletin yönü çemberin içine bakarken, doğu yönüne gömülmüş iki iskeletin yönü dışarıya bakıyordu. Bilinçli bir dizilim söz konsuydu ama gömülerin neden bu şekilde yapıldığını anlamaya imkan yoktu..

Bu alandaki toprak yapısının kemiklerin uzun süre korunmasına izin vermediğine dikkat çeken arkeologlar, bu kadar uzun süre bozulmadan günümüze kalabilen iskeletlerin çok sevindirici olduğunu söylüyorlar.

Alandaki arkeolojik kazının başkanı olan Dr. Nigel Page, alanı önce mezarlık sandıklarını ama sonra toprak bir hengiformik yapı olduğunu keşfettiklerini belirterek, "alanın ritüel amaçlara hizmet ettiğinden eminiz. Hem mezar hem de ritüel alanı olduğu anlaşılıyor. Kasıtlı düzenleme, gömülen kişilerin bir ekip vey bir grup olduklarını gösteriyor. Ancak bunu hangi inancın kullandığına dair bulgumuz yok. Kalıntıların bilimsel analizlerinin, insan, anıt ve mekan arasındaki ilişkiyi kurmamıza yardımcı olabileceğini umuyoruz" dedi.

www.arkeolojikhaber.com

 

 

 

 

 

arkeoloji haber, arkeoloji haberleri


Benzer Haberler & Reklamlar