İç Moğolistan'daki ilginç kaya resminin 7700 yıllık olduğu anlaşıldı

İç Moğolistan'daki ilginç kaya resminin 7700 yıllık olduğu anlaşıldı

İç Moğolistan'da bulunan kayaya oyulmuş ilginç yüz şeklinin kristalografi teknikleri ile yapılan tarihlendirmesi yaklaşık 7,700 yaşında olduğunu gösterdi.

Çin'in kuzey ve kuzeydoğu kesiminde yer alan İç Moğolistan Özerk Bölgesinde arkeolojik yüzey araştırması yapan arkeologlar kumtaşına oyulmuş, yüze benzeyen ilginç bir şekil keşfetmişlerdi.

İç Moğolistan'ın daha önce de petroglifler ve kaya sanatı ürünleri keşfedilen Chifeng kentinin Ongniud Banner mevkiinde keşfedilen şekil yaklaşık 65 santimetre boyunda ve 57 cm genişliğindeydi. Yüz şeklinde iki göz, bir ağız ve sakalları ya da dişleri gösterdiği sanılan dört dikey yarık vardı. Arkeologların çoğuna göre bu bir insan yüzünü ifade ediyordu.

Xinhua ajansının verdiği bilgilere göre; kristalografi alanında kullanılan tekniklerle, kuvars benzeri katı kristallerin atomları ayrıştırılarak yapılan tarihlemeye göre, ilginç yüz şeklinin yaklaşık 7,700 yaşında olduğu tespit edildi.

İç Moğolistan Normal Üniversitesi öğretim üyesi arkeolog Wu Jiacai; "İç Moğolistan'ın pek çok yerinde yüz benzeri kaya resimleri ve oymalar bulunuyor. Bunlar eski insan göçleri ve kültürel çalışmaları hakkında pek çok  bilgi sağlıyor. Yaklaşık 7,700 yaşında olduğu belirlenen ilginç yüz şekli diğer şekillerle karşılaştırıldığında, boyut olarak daha büyük ve daha incelikle kayaya oyulmuş, ustalık içeriyor" dedi.

Wu Jiacai'nin ekibi, Rus Bilimler Akademisi'nden arkeoloji uzmanlarını; Sibirya'daki ve İç Moğolistan'daki petroglif ve kaya sanatları arasında karşılaştırmalar yapmak için ülkesine davet etti. Her iki ülkedeki kaya sanatlarının analiz edilerek ortak ve farklı noktaların belirlenmesi amaçlanıyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar