Hun Atlantisi'nde çıkan arkeolojik bulgu cep telefonuna benzetildi

Hun Atlantisi'nde çıkan arkeolojik bulgu cep telefonuna benzetildi

Sibirya’yanın Rusya Federasyonu’na bağlı Tuva Cumhuriyeti’nde Hun döneminden kalma bir kadın mezarında üzerinde farklı türdeki taşlar için açılmış oyuklar bulunan hayli ilginç bir taş levha buldular. 18 X 9 santimetre ebadında kemer tokası olduğu tahmin edilen cismin cep telefonlarının görüntüsünü andırması medyanın ilgisini çekti ve Hun döneminden kalma iPhone olarak lanse edildi.

Rusya Federasyonu’nun Güney Sibirya’dak bölgesideki özerk Türk cumhuriyeti Tuva’da, Rus Atlantisi (Hun Atlantisi) olarak adlandırılan Ala-Tey adasındaki arkeolojik alandaki kazılardan şaşırtıcı bulgular çıkmaya devam ediyor.

Aslında bu kez duyurulan medyatik keşfin 2016’daki kazılarda, Milattan önce 3. yüzyılın sonlarında başlayan Hiung-nu (Hun) döneminde yaşamış bir kadının mezarında bulunduğu belirtildi. Nataşa olarak adlandırılan mezarda ortaya çıkarılan üzerinde farklı türdeki taşlar için açılmış oyuklar bulunan 18 X 9 santimetre ebadındaki taş levhanın kemer tokası olarak kullanıldığı düşünülüyor. Aksesuarın; turkuvaz, akik ve sedeflerle süslendiği anlaşılıyor.  Keşfin 3 yıl sonra duyurulmasının nedeni  ise bilimsel hassasiyet olarak açıklandı.

Aksesuar olarak kullanılan taş levhanın şeklinin cep telefonuna bensetilmesi medyanın büyük ilgisini çekti ve hatta "2100 yıllık cep teledonu" başlığını kullananlar dahi oldu.

Cismin üzerinde değerli taşlar için açıldığı tahmin edilen oyuklarda, dönemin Çin paraları olduğu da tespit edilebildi.

Hun döneminden kalma iPhone

Arkeolojik araştırmaları yürüten Arkeolog ve EurAsia Keşif Derneği yetkilisi Pavel Leus, "Cisim muhtemelen şık bir bel kemeri parçası, Nataşa da bu kemer ile birlikte gömüldü. Cismin akıllı telefonlara benzerliği ise doğal olarak tamamen tesadüf. Hiung-nu döneminden kalma iPhone olarak lanse edilen bu tuhaf cisim nekropolde şimdiye dek karşımıza çıkan en medyatik bulgu oldu. Ama daha önce de çok çarpıcı bulgular ortaya çıkartmıştık” dedi.

Bölgede zorlu şartlar altında ve adeta dalgalarla yarışarak gerçekleştirilen kısa süreli periodik arkeolojik kazılarda ortaya çıkan bulgular, Tunç Çağı ve Cengiz Han dönemine ait.

Sibirya Atlantisi, Hun Atlantisi ve Rusya Atlantisi olarak anılan arkeolojik alan, yılın sadece birkaç haftasında su yüzüne çıkıyor, diğer zamanlarda ise su altında kalıyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar