Horalar

Horalar nedir?

Horalar: Horalar doğada düzeni ve dengeyi simgeleyen üç tan­rıçadır.

Hora, Latince "saat" anlamına gelen "hora" ile bir tutulduğu için adları "Saatler" diye de çevrilir.

Bu çeviri hem doğru, hem yanlıştır, çünkü bu tanrısal varlıklar bir ölçü, bir düzeni yansıtmakla zaman ölçülerini de içerirler, ama etkileri bu insansal kavramları çok aşar.

Horaların adlarını teker teker ele alırsak simgeledikleri varlıkları daha iyi anlamış oluruz:

1. Eunomia: Düzen ve düzensizliği, iyi yasalarla donatılmış bir toplumu simgeler.

2. Dike: Hak ve adalet anlamına gelir. Bu kavramsal tanrıça Horalar arasında ve özellikle Hesiodos'un iki yapıtında da adı en çok geçen Hora'dır.
3. Eirene, yani Barış da çok önemli ve büyük bir değer biçilen tanrısal bir varlık sayılır.

Bu üç Hora tanrıçanın Olympos tanrıları arasında egemenliği ele geçiren ve kendisinden önceki kuşakları alt ettikten sonra, yeni düzeni kuran Zeus'un, kendinden önceki kuşaktan olup doğruluğu ve tanrısal tüzeyi simgeleyen Tanrıça Themis ile birleşmesinden doğmuş gösterilmeleri rastlantı değildir.

Zeus'un Themis ile ikinci evliliğini yapması (ilk evlenmesi Metis iledir) de simgesel bir anlam taşımaktadır.

Egemenliğin ve krallığının akıl ve adalet üstüne kurulmuş olduğunu dile getirir. Aynı evlenmeden Moiralar, yani kader tanrıçaları da doğmuştur,
Moiralar.

 

Hora'lar: Hora'lar doğada düzeni simgeleyen üç tanrıçadır.

Hora, Latince saat anlamına gelen "hora" ile bir tutulduğu için adları "Saatler" diye çevrilir. Bu çeviri hem doğru, hem yanlıştır, çünkü bu tanrısal varlıklar bir ölçü, bir düzeni yansıtmakla zaman ölçülerini de içerirler, ama etkileri bu insansal kavramları çok aşar. Homeros'un İlyada'sında Hora'ları Olympos'ta görürüz (İl. V, 749 vd.):
Gökyüzünün kapıları kendiliğinden gıcırdadı.
Saatler gözetir o kapıları,
yaygın gökle Olympos emanettir onlara, kapıları bir açarlar, koyu bulutlarla bir kaparlar.
Tanrıçalar arabalarıyla Olympos'a dönünce
(İl. VII, 432 vd.):
Saatler güzel yeleli atlan çözdüler
koşumdan,
çektiler tanrısal ahırlara,
 ışıldayan bir duvara dayadılar arabayı.
Ama Hora'ların teker teker adlarını ele alacak olursak, simgeledikleri varlıkları da daha iyi anlamış oluruz: Birincisi Eunomia düzen ve düzensizliği, iyi yasalarla kurulmuş bir toplum düzenini simgeler. Dike hak ve adalet anlamına gelir, Themis'in kızları arasında ister yazında, ister yaşamda adı en çok geçen tanrıça odur. Eirene ise insanlara bereket ve mutluluk sağlayan barıştır (Dike, Eirene). Bu tanrıçalar doğal ve insansal toplulukların can damarı, denge ve sürekliliğin başlıca etkenleridir.
Hora'ları kimi zaman Aphrodite'nin alayında Kharit'lerle birlikte, kimi zaman da Dionysos alayında, ya da Persephone'nin arkadaşları arasında görürüz.
Ellerinde birer çiçek, ya da bir yemiş olarak canlandırılırlar, ama çokluk soyut kavramlar olarak tasarlanır ve efsanelerde rol almazlar.
.  

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar