Hippolytos

Hippolytos nedir?

Hippolytos: 

1. Hippolytos, Theseus'la bir Amazon'un oğludur, ama Amazon'un Melanippe mi, Antiope mi, yoksa Hippolyte mi olduğu konusunda kaynaklar birbirini tutmaz.

Hippolytos Amazon anasından av ve savaş merakını almıştır, Artemis'e saygısı büyüktür, Aphrodite'yi hor görür. Tanrıça da ondan öç alır: Üvey anası Phaidra'yı ona âşık eder.
Phaidra tutkusunu Hippolytos'a açar, ondan karşılık görmeyince, Theseus'a yakınır, Hippolytos'un onu kirletmek istediğini söyler. Theseus öfkeye kapılır, ama oğlunu kendi eliyle öldürmekten çekindiği için Poseidon'a yalvarır oğlunu cezalandırsın diye.

Theseus'un her dileğini yerine getirmeye söz vermiş olan tanrı da bir deniz canavarı gönderip Hippolytos'u parçalatır. Delikanlı Troizen'de bir araba yarışına katılmışken ejderin saldırısına uğrar ve dizginlerine dolaşarak kayaların üstünde can verir. Phaidra haberi alınca kendini asar. Bu konuyu önce Euripides, sonra da Fransız targedya yazarlarından Racine işlemiştir.

2. Hippolytos devler savaşına katılan bir devin de adıdır. Savaşta Hades'in başlığını takıp görünmez olan Hermes bu devin hakkından gelmiş.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar