Hindistan’da 4 bin yıllık Savaş Arabası kalıntıları bulundu

Hindistan’da 4 bin yıllık Savaş Arabası kalıntıları bulundu

Arkeologlar Hindistan’ın Yeni Delhi bölgesinde bir savaşçı sınıf varlığının ilk kanıtları olabilecek 4.000 yıllık at arabası kalıntıları ortaya çıkardı.

Kalıntılar, Yeni Delhi’nin yaklaşık 70 kilometre kuzeyinde, Sinauli köyündeki bir Arkeolojik Yüzey Araştırması (ASI) kazı alanında keşfedildi. Alanda sekiz mezar, kılıç ve hançer gibi eserler bulundu.

Araştırmacılar, Bronz Çağ’da MÖ 2000 ila 1800 yılları arasına tarihlenen ve “kraliyet mezarları” önerisine yol açan mezar odalarındaki üç savaş arabasını ortaya çıkardıklarını söyledi.

Sinauli köyünün etrafındaki bölge, zengin bir arkeolojik alan olarak kabul ediliyor. 2005 yılında, bir çiftçinin kazara ortaya çıkardığı kalıntılardan sonra, İndus Vadisi uygarlığına ait mezar ve eserlerin bulunduğu bir alana 120 metre mesafede bulunan savaş arabaları bulundu.

Kazı başkan yardımcısı Manjul, buluntunun, Mezopotamya ve Yunanistan’daki çağdaşları kadar teknolojik olarak gelişmiş bir savaşçı sınıfının var olduğuna dair kanıtlar gösterdiğini iddia etti.

Araştırmacılar kazı alanında ayrıca bakırdan yapılmış kılıç ve hançerler de keşfetti.

Manjul, “Bu savaş arabasının keşfi, savaş arabalarının yoğun olarak kullanıldığı Mezopotamya, Yunanistan ve diğer antik uygarlıklar ile bizi eşit bir yere koyuyor.” diyor.

“Geçmişte bu bölgede bir savaşçı sınıfı ortaya çıkmış gibi görünüyor.”

Bölgedeki savaş arabaları, üç aylık bir arkeolojik kazının parçası olarak ortaya çıktı. Kazılarda savaşçılara ait kılıç, hançer ve kask gibi ekipmanların yanısıra, bakır tencere, boncuklar ve sofistike işçiliğe ve yaşam tarzına dair bilgiler veren bakır ayna da keşfedildi.

“Kılıçlar, bakır kaplı kabzalara ve savaş için yeterince sağlam olmasını sağlayan orta sırta sahip. Ayrıca kalkanlar, bir meşale ve hançer bulduk.”

Bulguların “tüm kıtada bir ilk” olarak nitelendiren Manjul, kazılarda bulunan tabutların bakır süslemelerle süslendiğini söyledi.

Manjul, henüz savaş arabalarının ve tabutların hangi topluma ait olduğunu çalışmadıklarını, ancak İndus Vadisi uygarlığına ait olmadıklarını söyledi.

arkeofili.com (Abc - 8 Haziran 2018)


Benzer Haberler & Reklamlar