Hayır hasenat nasıl yapılır gösteren kitabe

Hayır hasenat nasıl yapılır gösteren kitabe

Manisa’nın tarihi Taşçılar Mescidi’ndeki 2 asırlık çeşmenin kitabesi, gösterişten uzak nasıl iyilik yapılacağı konusunda günümüze ışık tutuyor.

İsmi ifşa olmasın, Allah rahmet eyleye!

İKİ ASIRLIK İYİLİK ÖRNEĞİ

Araştırmacı Tarihçi Recep Kankal tarafından Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi’nin kasım sayısında kaleme alınan makalede, Manisa’da 16. Yüzyıldan kalma Taşçılar Mescidi duvarında kim tarafından yapıldığı bilinmeyen sebil çeşmenin kitabesine dikkat çekiliyor.

Kuşlara dahi yuva kurmaya gayret eden bir millet olduğumuza vurgu yapan Recep Kankal, “Nerede bir mazlum varsa gönlünü hoş etmeye millet olarak hep ehemmiyet vermişizdir. Ecdadımız bu maksatla camiler ve çeşmeler yaptırarak cemiyetin faydasına olan eserleri inşa etmeye gayret göstermişledir” dedi.

İsmim İfşa Olmasın

Kankal, atalarımızın iyiliklerin sadece Allah rızası için yapılması gerektiğini çok iyi bildiğinin altını çizerek, Hz. Muhammed'in (S.A.V) “Sağ Elin Verdiğini Sol El Bile Görmesin” hadisi şerifini hayırseverliğe örnek gösterdi.

Tarihi çeşmeyi yaptıran kişinin kitabedeki inceliğinin bugüne ışık tutması gerektiğini söyleyen Kankal, 2 asırdır ayakta duran çeşmenin kitabesinde, ‘Sahibül Hayrat Vel Hasenat. İsmi İfşa Olmasın. Allah Rahmet Eyleye’ yazdığına dikkat çekti.

Cuma Günleri Çeşmeden Şerbet Akıyor

Hayratı yaptıran kişinin yaklaşık 2 asır önce başlattığı âdetin hala devam ettiğini kaydeden Kankal, “Bugün çarşı esnafının da bu hayra öncü olmasıyla çeşmeden haftanın 6 günü su, Cuma günleri ise şerbet akıyor. Ne kadar ihlâsla yapılmış bir hayırmış ki bugün dahi insanlar ondan istifade ediyor. Bu çeşme suyu aktığı müddetçe içenin kabını doldurmakla kalmayıp, yaptıranında sevap hanesini doldurmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Çeşmede Dikkat Çeken Diğer Ayrıntılar

Boymaklıoğlu İsmail tarafından 16. yy’da Manisa’ya yaptırılan tarihi Taşçılar Mescidi’ndeki çeşmenin ayna taşının üst kısmında Osmanlı Türkçesi ile yazılmış iki satırlık bir kitabesi var. Yazının altına da tepeleri âlemli üç kemer deseni çizilmiş. Kemerlerin içlerinde Manisalıların yakinen bildiği şevketibostan bitkisinin yaprağına benzeyen üç adet motif işlenmiş. Âlem aralarına soldakine ibriki sağdakine de çift kulplu maşrapa işlenmiş. Çeşme 1799 yılında (H. 1214) yaptırılmış.


Benzer Haberler & Reklamlar