Hasankeyf'teki 8 tarihi eser daha taşınacak

Hasankeyf'teki 8 tarihi eser daha taşınacak

Yaklaşık 4 saatlik sürede taşınan tarihi Zeynel Bey Türbesi’nden sonra aynı bölgedeki 8 eser de aynı yöntemle taşınacak

Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi Zeynel Bey Türbesi, 4 saatlik bir yolculuğun ardından iki kilometre mesafedeki Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınırken, büyük bir başarıya imza atıldı.

Dünyada ilk kez gerçekleştirilen 550 yıllık yapının taşınma işleminin aynısı, bölgede bulunan sekiz eser için daha uygulanacak. Aralarında tarihi cami ve hamamın olduğu Hasankeyf’teki sekiz eser, iki yıl içerisinde kurtarılmaları için nakledilecek.

Hasankeyf ilçesinde inşa edilen Ilısu Barajı’nın tamamlanmasıyla su altında kalacak yaklaşık 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin yeni yerine taşıma işlemi dört saatte tamamlanırken, bölgede bulunan sekiz tarihi eserin iki yıl içerisinde aynı şekilde nakledileceği öğrenildi.   HASANKEYF'TEN TAŞINACAK ESERLER   Bu yapılar arasında Artuklu Hamamı, Ortakapı, El-Rızk Camii, Süleymanhan ve Kızlar Camii gibi eserlerin bulunduğu bildirilirken, söz konusu tarihi eserlerin Zeynel Bey Türbesi gibi kendinden tahrikli modüler taşıyıcı (SPMT) sistemiyle taşınacağı belirtildi.   Hasankeyf’te bulunan yıkılmış ve hasarlı durumda olan tarihi yapıların ise bakıma alınarak üzerlerinin özel bir yöntemle örtüleceği, bu yapıların su altında kalsa bile korumaya alınmış olacağı ifade edildi.   Taşıma işlemini gerçekleştiren ER-BU İnşaat firmasının yetkilisi İnşaat Mühendisi Oğuz Çetin ise yaklaşık 16 ay proje aşaması sürdüğünü, alt yüklenici olarak Bresser firmasından teknik destek aldıklarını söyledi.   Çetin, dünyada iki çeşit yapı taşıma sistemi kullanıldığını, türbenin taşınmasında Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT) tercih ettiklerini kaydetti.   Uluçam, "Bu proje Türkiye'nin farklı açıdan kültür varlıklarına yaklaştığını gösteren en önemli örneklerinden birisi. Bu proje kültür varlığının korunmasına verilen önemi ortaya konulması açısından çok önemli. Bu yapıyı sadece Zeynel Bey Türbesi olarak değil bir külliye olarak ele alıyoruz" açıklamasını yaptı.  


Benzer Haberler & Reklamlar