Harpyalar: Kapıp kaçıranlar

Harpyalar nedir?

Harpyalar: Yunan Mitolojisinde adları "kapıp kaçıranlar'' anlamına gelen Harpyalar kadın yüzlü, yaygın kanatlı, sivri pençeli bir çeşit yırtıcı kuşlardır.

Okeanos kızı Elektra'nın Thaumas ile birleşmesinden doğan Harpyalar. Bunlar çoğu zaman iki olarak gösterilir:

Aello (Kasırga) ve Okypete (Hızlı uçan, Bora). Bazı kaynaklarda üçüncü bir Harpya'nın sözü geçer, Kelaino diye anılan bu yaratık fırtınadan önceki gök kararmasını simgeler.

Harpyaların çocukları kaçırdıkları ve ölü ruhları alıp Hades'e götürdükleri diye bir inanç vardı. Bu inancı en iyi canlandıran anıt, eski Likya'nın Ksanthos kentinde (bugün Kınık) bulunan ünlü mezardır. Bu mezarın iki yanındaki kabartmaların her birinde bir Harpya bebek gibi kundaklanmış bir ruhu kollarında taşımaktadır. Harpyaların söz edildiği başka söylenceler de vardır,

 

2. Harpya'lar: Adları "kapıp kaçanlar" anlamına gelen Harpya'lar, kadın yüzlü, yaygın kanatlı, sivri pençeli bir çeşit yırtıcı kuşlardır. Okeanos kızı Elektra'nın Thaumas'la birleşmesinden doğan Harpya'lar çokluk iki olarak gösterilir: Birinin adı Aello (Kasırga), öbürünün Okypete (Hızlı uçan, Bora) dır; bazı kaynaklarda sözü geçen Kelaino'da fırtınadan önceki gök kararmasını simgeler. Harpya'lar çocukları kaçırırlar ve ölülerin ruhlarını alıp Hades'e götürürler diye bir inanç vardı. Bu inancı en iyi canlandıran anıt, eski Lykia'nın Ksanthos (bugün Kınık) şehrinde bulunan ünlü mezardır. Bu mezarın iki yanındaki kabartmaların her birinde bir Harpya bebek gibi kundaklanmış bir ruhu kollarında taşır görünür.

Harpya'lar asıl Phineus efsanesinde rol oynarlar (Phineus). Trakya kralı Phineus islediği bir sucun cezası olarak kör olmuştur, tanrılar bir de bela salmışlardır basına; tabağında ne varsa, hepsini Harpya'lara kaptırır, yemeğe oturur oturmaz Harpya'lar uçagelir ve tabaklarını boşalttıktan sonra, pisliklerini bırakarak uçarlar. Argonaut'lar Trakya'ya uğradıklarında Phineus Harpya'lardan kurtarılmasını dilemiş onlardan. Aralarında Boreasoğulları Kalais ile Zetes vardı ve bilici olan Phineus Harpya'ların ancak Boreas'ın oğullarınca yakalanabileceklerini biliyordu. Bana karşılık, Boreasoğulları Harpya'ları yakalayamazlarsa, kendileri ölecekti. Kovalamacasırasında Harpya'ların biri Peloponez'de bir ırmağa düşer, öteki Ege denizinin bir adasına sığınır, ama tam yakalanacakken kız kardeşleri İris Boreasoğullarının önüne geçer ve "Zeus'un hizmetçileri" Harpya'ları öldürmelerini önler. Buna karşılık Phineus'a rahat vermeye ve Girit'te bir mağaraya saklanıp bir daha görünmemeye söz verirler.
Harpya'lar Pandareos efsanesinde de rol oynarlar (Pandareos).

Bir efsaneye göre Harpya'lar rüzgar tanrı Zephryros'la birleşip, Akhilleus'un ölümsüz
atları Ksanthos'laBalios'umeydanagetirmişler (Ksanthos,Balios).


Benzer Haberler & Reklamlar