Giresun'da kayaya oyma kilise ziyarete açıldı

Giresun'da milattan sonra 4. yüzyıldan itibaren kullanıldığı tahmin edilen, kayalıklara oyulmuş Meryem Ana Kaya Kilisesi, ziyaretçileri ağırlamaya başladı

GİRESUN: Giresun'da milattan sonra 4. yüzyıldan itibaren kullanıldığı tahmin edilen, kayalıklara oyulmuş Meryem Ana Kaya Kilisesi, turistlerin ziyaretine açıldı.

Kent merkezinde kayalıklarda yer alan Meryem Ana Kaya Kilisesi'nin restorasyonu bir süre önce tamamlandı. Çevre düzenlemesi yapılacak kilise, haftada 2 gün ziyaret edilebiliyor.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hulusi Güleç; kaya kilisenin, milattan sonra 4. yüzyılda kullanılmaya başlandığının tahmin edildiğini söyledi.

"Kilise, kayaya oyulmuş özelliği bakımından bölgede çok az rastlanan bir tür" ifadesini kullanan Güleç, "Kültür ve Turizm Bakanlığınca kaya kilisenin restore edilmesi, çevre düzenlemesinin yapılarak ziyarete açılması planlandı. 2013'te İl Özel İdaresince iç kısmındaki restorasyon çalışmaları tamamlandı ancak çevre düzenlemeleri çalışması bitmedi." dedi.

"Her gün ziyarete açılacak"

Güleç, şu anda haftada 2 gün ziyaret edilebilen kilisenin, çevre düzenlemesinin ardından her gün turistleri ağırlayacağını bildirdi.

Denizin 1960'lı yıllarda kilisenin dibine kadar uzandığını anlatan Güleç, "Denizciler, kayıklarıyla yanaşarak, kilisenin altındaki çeşmeden su ihtiyaçlarını gideriyormuş. O yıllarda denizcilerin de kiliseye gelerek ibadet ettikleri, sularını da çeşmeden aldıkları bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

Meryem Ana Kaya Kilisesi'nin görülmesi gereken bir kültür varlığı olduğuna dikkati çeken Güleç, "İçinde arkeolojik bir çalışma da yapıldı. Bölgede insanların az görebileceği türde bir kilise. İlimizdeki tüm kültür varlıklarını turizmin hizmetine açmayı planlıyoruz." diye konuştu.

AA Gültekin Yetgin


Benzer Haberler & Reklamlar