Fas, 6 milyon dolarlık kilise resmini İtalya'ya iade etti

Fas, 6 milyon dolarlık kilise resmini İtalya'ya iade etti

2014 yılında çalındıktan sonra Fas'ta tarihi eser hırsızlarına yönelik operasyonda yakalanan yaklaşık 6 milyon dolar değerindeki yağlı boya tablo, Faslı sanat tacirlerinin dikkati sonucu yakalanırken, eseri çalan biri İtalyan vatandaşı, 4 kişi yakalanmıştı. Bir grup Faslı genç tabloyu kendilerinin yakalattığını söyledi.

İTALYA'DA ÇALINIP FAS'TA BULUNAN 6 MİLYON DOLARLIK ÇALINTI TABLO

İtalya'nın kuzeyindeki Emilia-Romagna bölgesindeki  Modena şehrinde bulunan San Vincenzo Kilisesi 13 Ağustos 2014 tarihinde bir sanat eseri hırsızlığına sahne oldu. İtalyan eşiyle birlikte kilisenin yakınında yaşadığını belirlenen T.... M.... adlı Fas uyruklu İtalyan vatandaşı kilisedeki 17. yüzyıl yağlıboya şaheserini akşam üzeri çaldı ve halıya sararak Fas'a göndermeyi başardı.

Çalınan resim 293 x 184.5 cm ebatlarında tuval üzerine yağlıboya olarak İtalyan ressam Giovanni Francesco Barbieri tarafından 1639 yılında yapılmıştı ve değeri 6 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

Guercino olarak tanınan Ressam Giovanni Francesco Barbieri, gözlerindeki bakış kusurundan dolayı The Squinter (Şaşı) lakabıyla meşhurdu. The Squinter'ın fırçasında şekillenen resim, Meryem Ana (Hz. Meryem = Bakire),  Aziz Yuhanna (İncilci Yahya = Gezici Vaiz John) ve Aziz Gregory (Mucize İşçisi) (The Madonna with Saints John Evangelist and Gregory the Miracle Worker = The Virgin, Saint John the Evangelist and Gregory the Thaumaturge) adını taşıyordu. İnterpol'ün takibe aldığı hırsızlıkla ilgili uzun süre haber alınamadı.

3 yıl sonra çalınan resim 5 Şubat 2017 akşamı Kazablanka'da bir kenar mahallede tarihi eser hırsızlarına yönelik operasyonda yakalandı.  Resim hırsızlık ve nakliye sırasında hasar görmüştü ve restorasyona muhtaç hale gelmişti.

6 milyon dolar değerindeki tarihi eseri çaldığı belirlenen biri İtalyan vatandaşı, 4 kişi yakalandı.

Fas, Kültür Mirası Bakanlığı (MiBACT) ve Dışişleri Bakanlığı (MAECI) ile İtalyan yetkilileri arasında süren diplomatik görüşmeler sonucu eser, 15 temmuz 2017 Cumartesi tarihinde İtalya'ya iade edildi.

Kazablanka’da gerçekleştirilen iade törenine İtalya’nın Rabat Büyükelçisi Roberto Natali, üst düzey İtalyan emniyet heyeti ve yerel emniyet yetkilileri katıldı.

Kazablanka emniyet yetkilisi Hamid Bahri, levhanın teslim edilmesinin, emniyet güçlerinin uluslararası çapta yüksek meblağlı hırsızlıklara karşı yürüttüğü çalışmaların ciddiyetini ortaya koyduğunu vurgularken, Büyükelçi Natali de değerli bir tarihi eserin geri alındığına dikkati çekiyordu. Operasyonun Fas ile İtalya arasında güvenlik konusundaki işbirliğinde yeni sayfa açtığına değinildi.

6 MİLYON DOLARLIK TABLOYU BİZ YAKALATTTIK DEDİLER

Öte yandan, Fas'ta yerel bir gazeteye konuşan bir grup genç, tablonun yerini emniyete kendilerinin ihbar ettiğini söyledi.

Aylar önce Guercino’ya ait tabloyu satmaya çalışan bir kişiyle irtibata geçtiklerini anlatan gençler, levhayı incelemek için şahısla Kazablanka’daki bir dairede buluşarak fotoğraflarını çektikten sonra internette ilgili araştırma yaptıklarını aktardı.

İtalya'nın, fotoğrafladıklarıtablonun benzeri hakkında Uluslararası Polis Teşkilatının (Interpol) internet sayfasında çalıntı ihbarı yayımladığını gördüklerini dile getiren gençler, buluştukları dairenin adresini emniyete bildirerek ihbarda bulunduklarını belirtti.

arkeolojikhaber.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar