Eudoksos veya Eudoksus

Eudoksos veya Eudoksus kimdir?

1. Eudoksos veya Eudoksus : MÖ 390-340. Knidos’lu matematikçi ve astronom.

Önce tıp eğitimi aldı, ardından Atina’da felsefe eğitimi gördü. Diogenes Laertios’a gö­re: “..geometriyi Arkhytas’tan, hekimliği de Sicilyalı Philistion’dan öğrenmiş. .. yirmi üç yaşlarında Atina’ya yelken açmış; Piraeos’da karaya çıkıp her gün Atina’ya gidiyor, orada 'sofistleri dinledikten sonra geri dönüyormuş. ” Daha sonra Mısır’a gidip rahiplerden astronomi öğrenmiş, Kyzikos’da ders verdikten sonra Atina’ya geri dönmüş ve Platon’un derslerine ka­tılmıştır.

Yaşamının son dönemlerinde yasa koyucu olarak da ünlendi.
Güneşin, ayın ve gezegenlerin hareketlerine ilişkin matematiksel bir açıkla­ma sistemi ortaya koyan kişidir. Gökcisimlerinin düzensiz hareketlerinin düz­gün dairesel hareketle açıklanabileceğini savundu. Knidos ve Mısır’ın enlem­lerini buldu, yılın uzunluğunu 365 gün olarak hesapladı. Kısacası geometriyi astronomiye uygulamış, gözlem ile kuram arasındaki bağlantıyı kurarak astro­nominin hızla gelişmesini olanaklı kılmıştır. Claudius Ptolemaios’un katklarıyla birlikte Eudoksos’un görüşleri 17. yüzyılda Kepler’e değin geçerliliğini ko­rudu. Aristoteles Nikomakhos’a Etikadlı kitabında Eudoksos’un tüm varlıkla­rın haz peşinde koştuğu yolundaki görüşlerini aktarmış, söylediklerinin daha çok kişiliğine duyulan saygı nedeniyle kabul gördüğünü eklemiştir.

 

2. Eudoksos  veya Eudoksus : MÖ 2. Yy. Kyzikos’lu denizci ve kaşif.

Akdeniz havzasın­dan yola çıkarak Afrika’nın çevresini dolaşmayı deneyen ilk kişidir.

Ptole­maios VIII Euergetes tarafından Hindistan’a giden deniz yolunu bulmakla görevlendirildi. Gades’den yola çıktığı ikinci denemesinde gemisi Fas açıkların­da karaya oturdu. Gemisini yüzdürmeyi başardıktan sonra yola devam edip Afrika’nın batı yakasından aşağı indi, ama geri dönemedi.

Ondan sonra 15. yüzyılın sonuna değin kimse Afrika’nın güney ucundan dolaşmayı deneme­di.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar