Ephoros

Ephoros nedir?

1. Ephoros: Devlet denetçileri. Sparta’da devlet deneticisi.

Bu kurumun en belirgin olanı Sparta’daydı. Görev süresi bir yıl olan beş ephoros seçilirdi ve bu denetçiler toplumun ge­neli üzerindeki kontrollerinin yanı sıra aynı anda görevde olan iki Sparta kra­lını dahi bazı davranışlara zorlayabilirdi (örneğin kral Pausanias’i hapse attırmışlardır).

2. Ephoros: MÖ 405-330. Kyme’li tarihçi. İlk dünya tarihinin yazarıdır. Muhtemelen Isokrates’in öğrencisi olmuş, herhangi bir resmi görevde bulun­mamıştır.

Günümüze ulaşmamış ancak Sicilyalı tarihçi Diodorus’un aracılığı sayesinde bilgi sahibi olduğumuz Historiai adlı 30 kitaplık eserinde mitoslar çağından Philippos II’un MÖ 34l’deki Perinthos kuşatmasına kadar geçen dönemi konu almıştır.

Yapıtını kitaplara ayıran ilk tarihçidir. Elindeki malze­meyi zaman sırasına göre incelemek yerine çeşitli başlıklar altında toplamış­tır. Eserinde eleştirel bir bakış açısı da vardır, doğruluğu kuşkulu kaynakları­nı belirtir.

Polybios’a göre Yunan tarihine odaklanırken barbar doğuyu da görmezden gelmediği için evrensel boyuttaki ilk tarihçidir.

Özellikle ilgilendiği konular göçler, şehirlerin kuruluşları ve meşhur ailelerin hikayeleri ol­muştur.

Kendi kenti Kyme hakkında da eser vermiş, bu eserinde Homeros ve Hesiodos’un bu kentin vatandaşı olduğunu iddia etmiştir.

3. Ephoros: Ephoroi

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar