En eski sponsorlar Almanya'da tanıtıldı

En eski sponsorlar Almanya'da tanıtıldı

Freiburg'daki uluslararası sempozyumda, Aigai heykelleri ile ilgili yapılan sunumda dünyanın bilinen en eski sponsoru olan Manisalı aile de konuklara tanıtıldı.

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde kurulmuş Aiol kentlerinden Aigai’deki kazılarda Halk Meclisi Binası’nda (Bouleuterion) bulunan heykeller bilim dünyasına sunuldu.

Manisamanşet sitesinde yer alan Tuncay Aktaş imzalı habere göre; Almanya’nın Freiburg kentinde düzenlenen uluslararası sempozyumda bilim dünyasına sunulan Aigai heykeltıraşlık eserleri sempozyum kitabında da yer aldı. Söz konusu yayın Aigai Kazı Başkanı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yusuf Sezgin ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç.Dr. Serdar Aybek tarafından hazırlandı.

Heykellere ait yazıtlarda heykellerin ait olduğu kişilerin isimleri ve soyağaçları yer alıyor. 2 bin 200 yıl önce heykelleri üreten heykeltıraşın imzası da heykellerin üzerinden bulunuyor. Ayrıca heykellerin orijinal konumları ve işlevleri de Aigai kazı ekibi tarafından tamamıyla ortaya çıkarılmış durumda. Tüm bu özellikleri sayesinde çok önemli ve istisnai bir buluntu gurubunu oluşturan heykeller bilim dünyası ve uluslararası camiada büyük bir ilgi ile karşılandı.

TARİHİN BİLİNEN EN ESKİ SPONSORLARI DA ANLATILDI

MÖ 2. yüzyıla (Hellenistik Dönem) ait olan heykellerden bir tanesi kentin ve meclisin koruyucu tanrıçası Hestia’ya aitken 6 tanesi ise meclisin inşaatına sponsorluk yapan bir ailenin bireylerine ait. Aile bireylerinin isimleri: Apollonidas, Megiste, Yaşlı Diaphenes, Antiphanes, Aristodike ve Genç Diaphenes. Bu kişilerin kent meclisinin inşaatının tamamlanmasında sağladıkları maddi yardımları nedeniyle, Aigai halkı tarafından onurlandırıldığı ve heykelleri meclis binasının içine konulduğu ortaya çıktı.


Benzer Haberler & Reklamlar