En eski mağara kilisesi Saint Pierre'nin istinat duvarı depremde yıkıldı

En eski mağara kilisesi Saint Pierre'nin istinat duvarı depremde yıkıldı

Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, Stauris Dağı'nın (Haç Dağı) batı yamacında yer alan ve 'Dünyanın ilk mağara kilisesi' olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi'nin istinat duvarı yıkıldı.

1963 yılında Papa VI. Paul tarafından “Hac yeri" ilân edilen St. Pierre Kilisesi de depremden etkilendi. Kilisenin istinat duvarı çöktü.  Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olan ve Dünyanın en eski mağara kilisesi kabul edilen St. Pierre Kilisesi'nin istinat duvarı yıkıldı.

Saint Pierre Kilisesi diğer adıyla Aziz Petrus Kilisesi Stauris Dağı'nın batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşuyor. 

Antakya'daki ilk Hristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara, Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor. 

Hristiyanlığın Katolik, Ortodoks ve Protestanlık mezheplerine ayrılmadan önceki ilk kilisesi olarak da bilinen St. Pierre Kilisesinde her yıl haziran ayında Pavlus Bayramı düzenlenerek barış, kardeşlik ve birliktelik mesajları verilen yapının sadece bir bahçe duvarında küçük çaplı hasar oluştu.

Ziyarete kapalı tutulan mekanın bahçesi, yürüyüş yollarında ise deprem nedeniyle tahribatın olmadığı görüldü.

Deprem nedeniyle arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına destek vermek için yurt dışından Hatay'a gelen bazı ekipler, ziyarete kapalı olsa da St. Pierre Kilisesi Anıt Müzesi'ni görmeye geliyor.

Avustralyalı bir grup arama kurtarma görevlisinin de geldiği kilisenin ziyarete ne zaman açılacağı henüz bilinmiyor.

Abdullah Doğan - AA


Benzer Haberler & Reklamlar